Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.06.2011. 13:19

Video igre 

Stres Test trgovina: Gaming trgovine

Trgovci su inertni prema potencijalu gaminga, a domaće gaming tržište vrlo je siromašno.

Stres Test trgovina: Gaming trgovine

Prošećete li se u određenim šoping centrima ili pak u blizini Trga Josipa Bana Jelačića u Zagrebu, vjerojatno ćete primijetiti i neke "uljeze" - one trgovine koje ne rade apsolutno ništa kako bi privukle svoje kupce. O kakvim se to trgovinama radi?
Prijeći ćemo na stvar. Pretpostavimo, gamer ste. Možda ste "vikend" gamer, možda "hardcore" gamer, a možda ste i onaj gamer koji igra isključivo World of Warcraft odnosno neki srodni MMORPG naslov. Volite se zvati gamerom jer, eto, imate strojčinu ili konzolu na kojoj igrate najnovije hit naslove. No, kod vas, kao i kod mnogih gamera u Hrvatskoj i u regiji postoji jedan problem, a taj je što uopće ne kupujete originalne igre već ih uglavnom skidate s neta.

black_ops_billboard

Reklamiranje igara na velikim jumbo plakatima i billboardima kod nas je znanstvena fantastika.

Zašto? Ma znamo, igre su preskupe, nema se para za takav luksuz, no zato recimo svaki mjesec odemo do najbližeg šoping centra i uz ono što smo željeli kupiti kupimo i nešto što nam doista ne treba, ali je kul. I na to potrošite 250 do 300, ili pak 400 kn. Možda i više. Zašto tu lovu recimo niste potrošili na jednu igru? Ma barem na jednu igru u nekoliko mjeseci? Pa tu je net, reći ćete! Dovoljno je skinuti Torrent i opla, eto igre na hardu. No, Internet i Torrenti su isto tako raspoloživi i u Velikoj Britaniji pa je svejedno njihovo gaming tržište u posljednjih pet godina doživjelo veliki boom. Zašto? Kupci su odjednom zaboravili na Torrente i počeli kupovati igre? Ne, ni blizu tome.
Tržište je jednostavno dovuklo kupce sebi. Naravno, nemojte misliti kako vas za nešto optužujemo. Nemamo razloga jer problem nikako nije u vama. Problem je u našim trgovinama posvećenim gamingu koje znaju da vi, "potencijalni kupac njihove igre koja nije samo World of Warcraft" tamo negdje postojite, no... Nemaju volje, želje, ni namjere, pronaći vas i dovući vas u svoju trgovinu i doslovce natjerati na kupnju neke igre.
Za ovaj smo Stres Test trgovina obišli šest najpoznatijih (i koliko znamo, jedinih) gaming trgovina u Zagrebu, a kako se ponašaju prema potencijalnom kupcu i što nude otkrili smo samo za vas.

Algoritam

Kada je u pitanju gaming, Algoritam je najjači domaći lanac trgovina čije Bookshopove možete pronaći na nekoliko "popularnih" lokacija u Zagrebu, a mi smo igrom slučaja posjetili onaj u Avenue Mallu u zagrebačkom kvartu Siget. Veličinom vrlo impozantan, Algoritmov Bookshop u Avenue Mallu nudi i solidan izbor igara za PC i konzole, a nakon nekoliko minuta čekanja konačno smo uhvatili službenika zaduženog za multimedijalni odjel trgovine.
"Dobar dan, ovako zamolio bih Vas za savjet. Planiram kupiti neku igricu za Božić za prijatelja, no pošto se baš ne razumijem u te igrice, zamolio bih Vas za pomoć pri odabiru. Naime, možete li mi reći što je nekako "in" i hit u posljednje vrijeme?"
Službenik nas je uputio na policu s PC igrama i obratio nam pozornost na novi Civilization naslov za koji je rekao kako se radi o jako dobrom strateškom naslovu koji je najpristupačniji Civilization naslov dosad. U sebi smo pomislili kako je ovaj prodavač doista prilično dobro upućen. Nakon toga nas je uputio i u sportske naslove, točnije FIFA 11 i Pro Evolution Soccer 2011, a na pitanje koji je njemu osobno bolji, bezrezervno nam je predložio PES 2011. Službenika smo pitali hoće li za Božić biti nekakvih sniženja, na što smo dobili negativan odgovor, no uputio nas je na Algoritmove akcije koje su aktualne svake nedjelje.
Sve u svemu, Algoritmov odjel za gaming solidno je i uredno uređen, a Algoritam je vjerojatno jedini lanac trgovina u Hrvatskoj koji radi nekakve javne promocije igara, makar se to radilo uglavnom o World of Warcraftu. Osim toga, na Algoritmovoj službenoj web stranici mogu se pronaći i najave nadolazećih hit igara, što je također još jedan pozitivan podatak, no bez obzira na to, promocija gaminga od Algoritmove strane mogla bi biti daleko, daleko bolja.
Recimo, mogli bi početi od web shopa koji je funkcionalan, ali to je u stvari sve. Također, izašao je Call of Duty: Black Ops, megahit za PC, Xbox 360 i PS3. Promocija od strane Algoritma? Nula. Kako doznati da se igra nalazi u Algoritmu? Ili nazvati ili osobno otići do trgovine.

OCJENA: 8/10

78003_39327_466655247456_178337772456_6658383_4475782_n

Gužve prilikom početka prodaje novih World of Warcraft naslova jedina su masovna gamerska događanja u Hrvatskoj.

PlayStation Center

PlayStation Center također se smjestio u Avenue Mallu tako da smo i njih mogli "obaviti" na istom mjestu. To su već dvije gaming trgovine na vrlo frekventnoj lokaciji. Pri ulasku u PlayStation Center prvo smo obratili pozornost na ambijent koji je doista izvrstan - baš gamerski. Sve puno konzola, volana, igara u vitrinama... Doista sve pršti od "gaminga" i na pravi vam način šalje poruku: da, došli ste na pravo mjesto. Jako dobar posao.
Na pultu smo "na brzaka" pitali službenicu hoće li eventualno imati kakve akcije ili sniženja za Božić na što se službenica malo nasmijala u stilu "jesi li ti lud" i rekla kako u zadnje tri godine otkako ona radi nije bilo nikakvih akcija ni sniženja.
Hm, OK. Toliko o namjeri da se kupci privuku baš tada kada je to potrebno. Doduše, kada nisam bio na službenoj dužnosti te sam pokraj PlayStation Centra pred otprilike pola godine prolazio s djevojkom, oboje smo se okrenuli za manifestacijom koja se događala unutar Centra. Naime, koliko sam imao priliku primijetiti trgovac i hrpa klinaca igrali su, odnosno bolje reći pjevali naslov Singstar. Jesu li tada uspjeli što prodati, nisam upoznat, no u svakom slučaju, ne bi bilo naodmet da takvih manifestacija bude čim više u svim gaming trgovinama, pogotovo pri izlasku velikih hit naslova.

OCJENA: 8/10

Sophoslab

Sophoslab je uz Algoritam vjerojatno "najgamerskija" trgovina u Hrvatskoj. Točnije, Sophoslab jest najgamerskija trgovina u Hrvatskoj te se može pohvaliti doista velikom ponudom igara, a kao trgovina najviše su usredotočeni prodaji konzola, te prodaji igara za konzole. Tražite li Xbox 360 Sophoslab je idealno mjesto za to iz razloga što nude sve moguće i nemoguće dodatke za konzolu.
Trgovina Sophoslaba koju smo posjetili nalazi se u zaprešićkom Westgate shopping centru. Nakon malo razgledavanja zagnjavili smo službenika kojem smo postavili isto pitanje kao i u Algoritmu - za savjet. Službenik je bio vrlo uljudan, stručan i upućen u gaming kao i u aktualne hitove, kako za PC tako i za PlayStation 3, odnosno Xbox 360. Pitali smo ga i za "onaj" Kinect te možemo li ga vidjeti i eventualno isprobati, no rečeno nam je kako artikl još nije raspoloživ.
Doduše, igre za Kinect jesu raspoložive, što bi možda zbunilo kupca, no na svu sreću, trgovci nam nisu pokušali uvaliti igre za Kinect, bez da nam prethodno nisu objasnili za što te igre služe te kako Kinect još nije raspoloživ.
Ipak, ni Sophoslab ne nudi baš nikakva sniženja za Božić, kao ni neke specijalne akcije osim one koje su aktualne - određen broj starijih (dosta starijih) naslova na sniženju. Sve u svemu, dojmovi o Sophoslabu su solidni, no baš kao nijedna trgovina do sad, ne trga se baš pretjerano kako bi privukla potencijalne kupce. Novi hit naslovi kao da ne postoje.

OCJENA: 9/10

77995_37755_466655347456_178337772456_6658398_2106231_n

Kod nas se s predrasudama gleda na gamere kao klincima koji igraju neke "igrice". Čak i ako je istina kako su djeca najveći kupci, tržište se nikada ne bi smjelo podcjenjivati.

Profil Superstore i Megastore

Još jedna trgovina koju možemo smatrati i gaming trgovinom jest Profil odnosno njihov lanac trgovina koje ponudom (knjigama i multimedijom) očigledno namjeravaju konkurirati Algoritmu. Pošto smo u Westgateu već posjetili Sophoslab na svu sreću možemo posjetiti i Profil čiji se Superstore također nalazi u zaprešićkom shopping centru. Ušli smo u potpuno praznu trgovinu (vjerojatno zato što je bila nedjelja) te krenuli prema multimedijalnom odjelu u čijem se malenom kutku smjestio i kutak za gamere.
Na prvi pogled - slabašna ponuda. Nekoliko hit naslova, brdo prastarih naslova za PC i konzole i... nigdje službene osobe. Čekali smo minutu-dvije te krenuli prema blagajni kako bi pitali prodavačicu gdje se nalazi osoba odgovorna za odjel multimedije, no dotični je, eto, baš kada smo poželjeli nešto pogledati negdje otišao. OK, pitali smo prodavačicu može li nam ona pomoći te smo se interesirali hoće li u Profilu za Božić biti nekakvih akcija i sniženja. "Hm, hm, nisam sigurna, da se sjetim jesmo li prošle godine imali kakvu akciju (?!?). Ma samo malo da nazovem kolegu. Halo, ej tu je čovjek koji se zanima hoće li biti kakvih sniženja na igrice za Božić. A ne znaš." Da, upravo tako, nemaju pojma.
No dobro, odlučili smo pokušati za radnoga dana u Profilovom Megastoreu u Bogovićevoj ulici. Otkrili smo kako u Bogovićevoj Profil nudi daleko veći izbor igara, kako za PC tako i za konzole, iako doduše vrlo je malo raspoloživo novih, hit naslova dok im je u ponudi ogroman broj starijih, cjenovno pristupačnijih naslova. Iako, primijetili smo kako su u Profilu neki novi hit naslovi jeftiniji negoli u nekim konkurentskim trgovinama.
Nakon razgledavanja "ulovili" smo i službenika za igre, te mu prodali istu priču kao i u Algoritmu, kako kupujemo poklon, no nemamo pojma o igrama te bi trebali savjet. Službenik je prvotno pomalo nezainteresirano tapkao po naslovima poput FIFA 11, PES 2011, Civilization V, Fallout: New Vegas, te smo se morali malo zainteresirati kako bi od službenika dobili nešto više. Nakon pokazanog interesa za neke igre dobili smo sasvim solidan opis igara koje su nas zanimale, a pitali smo ga i za "onaj Move za PlayStation".
Službenik nije ulazio u tehničke detalje već nam je pojasnio kako je Move vrlo sličan Nintendo Wii kontroleru, te kako je predviđen za društvo, pa bi stoga bio idealan poklon za Božić. Pokazao nam je i Call of Duty: Black Ops za PlayStation 3, no predložio nam je da je Move ipak bolji izbor.
Mogli bismo reći kako je Profil ovaj, naposljetku solidan dojam dobio zahvaljujući samo našoj dobroj volji, odnosno iz razloga što nismo odustali nakon katastrofalnog dojma u Superstoreu u Westgateu. Kupca bi vjerojatno samo razočarali i otjerali.
Jednako tako, mogli bi ponekad osvježiti i webshop kako im GTA IV i Modern Warfare 2 ne bi stajali u rubrici "Novo".

OCJENA: 6/10

Tisak Media

Kada se trgovina namjerava profilirati prema određenoj publici i određenom tržištu tada bi bilo dobro da se to radi kontinuirano. Tisak Media je učinio upravo tu grešku, kada je PlayStation Move kontroler hrvatskim gamerima predstavljen upravo kroz mali event Tisak Medije održan na Trgu Josipa Bana Jelačića u Zagrebu. Svaka čast Tisku, no od tada ni traga ni glasa nekim novim eventima, najavama igara itd. Baš ništa.
Upravo zato smo odlučili posjetiti njihovu trgovinu koja se smjestila na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu. Trgovina je na dva kata, od kojih je drugi zauzeo dio posvećen upravo gamingu. Entuzijastično smo krenuli prema igrama kako bi vidjeli ponudu i ostali - razočarani. Prastari naslovi koji više nikoga ne interesiraju, osim eventualno neupućene tateke koji bi svojim sinekima kupili igricu za PC ili konzolu. No, sinek je sasvim sigurno mnogo upućeniji u aktualnosti na gaming tržištu tako da bi tateku naslov iz 2008. godine sinek vjerojatno bacio u glavu. Zna li Tisak kome se svojom ponudom obraća?
No, odlučili smo malo zagnjaviti prodavača koji je bio jako zaposlen hrvanjem s nekakvim papirima, a tu i tamo je sebi u bradu nabacio i koju psovku. Pomalo uplašeni pitali smo ga može li nam preporučiti kakvu igru za poklon za Božić. "Hpa evo gledajte, ovdje su vam došle ove nekakve nove Fife i Playstation Socc... pardon, Pro Evolution Soccer."
Nakon što smo vidjeli da nema pojma što drži u trgovini prekinuli smo ga pitanjem hoće li biti kakvih sniženja za Božić, na što smo dobili odgovor: "Ma znate ovo je velika firma, tako da takve neke akcije i sniženja mogu doći u zadnji čas." Drugim riječima, nema pojma. Pitali smo ga i za PlayStation Move, no uputio nas je na letak koji se nalazio ispred našeg nosa, a za cijenu se morao nagnuti u izlog, kako bi je doznao.
Pretpostavljamo da je čovjek nov na tom radnom mjestu, no svejedno, iskustvo iz Tisak Medije prava je ilustracija za stanje u kojem se prodaja originalnih igara u Hrvatskoj nalazi: katastrofa.

OCJENA: 4/10

Crovortex

Ova mala zagrebačka trgovina na tržište se probila zahvaljujući prijenosu "dobrog glasa" putem raznoraznih domaćih foruma i ostalim metodama. Postali su popularni upravo zahvaljujući stalnim malim akcijama i sniženjima, no u posljednje je vrijeme fama oko Crovortexa nekako zamrla. Zašto, odlučili smo provjeriti na licu mjesta u Shopping Centru Prečko u kojem se Crovortexov Game Shop nalazio, odnosno barem smo tako mislili.
Game Shopa nigdje, a službenici u shopping centru rekli su nam kako su se premjestili. Kasnije smo doznali kako se nisu preselili, nego su se vratili tamo gdje su i bili, u ALD trgovinu. Naime, ALD trgovina doslovce je trgovina u koju idete po kruh i mlijeko, no unutar trgovine nalazi se i odjel za PC igre i konzole.
Zagnjavili smo prodavačicu kojoj smo rekli da kupujemo poklon za Božić te ako je moguće da nam nešto predloži. Budemo iskreni, iznenadili smo se kada je prodavačica, koja prodaje "kruh i mlijeko" pokazala sasvim solidno znanje o aktualnim igrama i hit naslovima, čak i znatno bolje od službenika u Tisak Mediji kojemu bi takvo znanje trebalo biti obavezno.
Na žalost, Crovortex je pogodila recesija, tako da neće biti nikakvih akcija, kao ni sniženja, no zbog ovakvih malih, ali entuzijastičnih trgovina kao što je Crovortex želimo im da se izvuku iz recesije i zasjednu na vrh.
Originalne igre se loše prodaju? Pa nije ni čudo!

gta1

hoće li kod nas ikada doći vremena da se igre reklamiraju preko čitavih pročelja nebodera?

OCJENA: 6/10

Rezime

Za lošu prodaju igara svi optužuju gamere kojima je tako jednostavno skinuti torrent s neta i instalirati igru, bez da su potrošili lipu. To je najlakše. No, mi ćemo reći suprotno. Gameri koji skidaju s neta su najmanje krivi iz razloga što isti ti gameri kupuju (da, kupuju) igre preko Steama i drugih servisa za digitalnu distribuciju igara, kao i iz britanskih online shopova na kojima se uvijek može pronaći neka akcija, sniženje ili nešto treće.
Ne, gameri koji igre skidaju s neta najmanje su krivi. Najviše su krive domaće gaming trgovine koje se prema potencijalu gaming tržišta u Hrvatskoj ponašaju totalno inertno i nezainteresirano te doslovce pasivno promatraju gaming u Hrvatskoj i kao da stalno čekaju kad će netko nešto po pitanju popularizacije kupovine originalnih igara učiniti umjesto njih. Naravno, čast iznimkama.
Da, da, znamo, kriza je. Pa tko bi pametan kupovao originalne igre u ovo vrijeme? Nemojte se zavaravati. Identična situacija s inertnošću i nezainteresiranošću gaming trgovina bila je identična i prije krize, a vjerojatno će biti i poslije. U Engleskoj se u svrhu promocije izlaska naslova Call of Duty: Black Ops ispred gaming trgovina doslovce dovoze pravi vojni tenkovi. Ovdje? Ovdje s čak ŠEST lanaca gaming trgovina nitko ni ne zna da je Call of Duty: Black Ops uopće izašao.

Objavljeno u časopisu Vidi br. 177, prosinac 2010.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->