Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.01.2020. 12:26

CES 2020 

VIDEO: Kontaktne AR leće s 14000 ppi zaslonom

Tehnološki startup razvija kontaktne leće koje sadrže zaslon izrazito visoke razlučivosti i gustoće piksela.

VIDEO: Kontaktne AR leće s 14000 ppi zaslonom

Tehnološki startup Mojo Vision na ovogodišnjem CES 2020 sajmu predstavio je prototip kontaktnih leća u koje je ugrađen HUD proširene stvarnosti (AR) na kojem korisnici mogu dobivati projekcije raznih stvari poput informacija o objektima koji ih okružuju, navigacije, obavijesti, pa čak i holograma u stilu AR i VR headsetova.

Mojo Vision je u kontaktne leće koje ispravljaju vid kao i obične, uspio ugraditi zaslon visoke razlučivosti, koji bi u finalnoj inačici trebao sadržavati gustoću piksela po inču od 14.000 ppi, senzor slike, radio, senzor pokreta. U leće će također ugraditi i bateriju koja bi trebala izdržati čitav dan rada, a  puniti će se tijekom noći kada ju korisnik ne koristi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ako ste pomislili kako biste uskoro mogli zamijeniti svoje naočale ili standardne kontaktne leće ovima, to nećete moći tako brzo, jer tvrtke leće još mora doraditi, prilagoditi i smanjiti elektroniku te dobiti dozvolu za korištenje i prodaju od strane FDA, odnosno Uprave za hranu i lijekove Savezne agencije Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga Sjedinjenih Država.

Mojo Vision tvrdi da će leće pomoći ljudima s raznim problemima vida poput makularne degeneracije, zumiranjem ili isticanjem označenih objekata dodatnim slojem. Pored toga moći će se programirati za kalkulacije i prikazivanje udaljenosti, brzine i drugih informacija koje bi mogle biti korisne putnicima, rekreativcima i biciklistima, što će zahtijevati i integraciju sofisticiranog AI-a. Američki startup je za razvoj projekta do sada prikupio 100 milijuna dolara investicija, no zasad su još prilično daleko od dolaska na tržište.

md_1R7A5339

Slični zanimljivi projekti pametnih kontaktnih leća već su se pojavljivali u prošlosti, uključujući patente Googlea i Samsunga, no do sada niti jedan nije stigao u prodaju, pa je i sudbina ovog prilično neizvjesna.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->