Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Augmented Driving ostavlja volan u autonomnom autu
Članak
Objavljeno: 10.01.2020. 10:09

CES 2020 

VIDEO: Augmented Driving ostavlja volan u autonomnom autu

Honda je na CES-u predstavila potpuno novi koncept vožnje autonomnih automobila.

VIDEO: Augmented Driving ostavlja volan u autonomnom autu

Većina velikih proizvođača automobila danas radi na sustavima autonomne vožnje koji u potpunosti izbacuju potrebu za kvalificiranim vozačem, što uključuje i uklanjanje upravljača iz vozila.

Honda je na CES-u predstavila potpuno novi koncept pod nazivom Augmented Driving koji budućnost autonomne vožnje vidi kao mješavinu tradicionalnog i robotiziranog upravljanja, pa u vozilima želi zadržati upravljače, mada su oni nešto potpuno drugo u odnosu na tradicionalne.

Volan tako sada možete koristiti za kočenje i ubrzavanje vozila jednostavnim povlačenjem ili guranjem od tijela, a u njega je ugrađena i dodirna površina. Kada je auto u autonomnom modu, putnik (vozač) može jednostavnim klizanjem ruke na volanu prema desno ili lijevo reći vozilu da promijeni prometni trak.  

Koncept sadrži i tehnologiju praćenja pogleda koja automobil upozorava gleda li vozač na cestu ispred sebe, ili uživa u promatranju krajolika, što pametnom autu omogućuje automatsko prebacivanje iz autonomnih i manualnih modova vožnje bez potrebe da pritisnete bilo koji gumb, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Posjetitelji CES-a koji su imali mogućnost isprobati kako ovo funkcionira u virtualnoj simulaciji, otkrili su da AI koji upravlja sustavom prepoznavanja pogleda nepogrešivo otkriva je li pažnja vozača usmjerena na cestu ili mu oči "zuje" naokolo, pa je shodno tome uključivao ili isključivao autonomnu vožnju, bez obzira je li netko dirao volan ili ne. To je sigurnosna značajka koja sprečava da se autonomna vožnja automatski isključi ako slučajno prčkate po volanu u trenutku dok gledate kravice koje pasu na livadi pokraj ceste.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->