Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.05.2016. 15:04

Vidi br. 242 

Slaganje i kontrola dronova u novom Vidiju

Vidi 242: Dronovi, ljetna praksa u hrvatskim IT tvrtkama, tamna strana weba, pregled top televizora za nogometni EP...

Slaganje i kontrola dronova u novom Vidiju
Vidi 242

Mada se čini da dronovi u Hrvatskoj nisu ni približno popularni kao vani, činjenica da desetak domaćih tvrtki svoje poslovanje temelji upravo na njima jasno govori kako sve više osvajaju naše nebo, a njihovi uporabu već najavljuju pošta, vojska, policija, geodetska uprava, GSS, hitna pomoć, vatrogasci i mnoge druge službe.

Pored toga, dronovi sve više zanimaju entuzijaste i timove koji ih koriste za sportske namjene, konkretno utrke, pa je jasno da tema o njima zaslužuje dobiti veći broj stranica u našem časopisu Vidi br. 242, koji se nalazi na svim kioscima u zemlji.

Između ostaloga, u Vidilabu smo testirali najnovijeg DJI Phantom drona, ali i iskušali profesionalne dronove za ozbiljne poslove, kao i za utrke dronova, a nismo zaboravili nešto reći i o zakonskoj regulativi u Hrvatskoj. Kao šlag na tortu (temu) donosimo vam detaljan vodič o slaganju vlastitog drona uz detaljan opis svih potrebnih komponenti, u čemu nam je pomogao Vidilab Drone DIY tim, čiji članovi dolaze iz VSITE-a.

sastavljanje-drona

Svima je jasno da za dobar, posebice natjecateljski gaming, osim kvalitetnog računala treba i kvalitetna periferna oprema. U Vidilab smo "priveli" čak 20 gaming miševa u rasponu od 100 do 400 kuna, koje smo izložili najozbiljnijim testovima na ovim prostorima, kako bismo vam mogli otkriti koji su dovoljno kvalitetni za dobar gaming, koji najbolji od najboljih, a koji će vam pružiti najbolji omjer "fragova" i novaca (best buy). Pri tome smo odlučili istražiti i neke mitove u vezi toga da su na primjer optički miševi bolji od laserskih, da je veći DPI/CPI bolji, te da je akceleracija nepoželjna. Naravno, pri izboru miša jako je važna i ergonomija, odnosno kako leži u vašoj ruci, pa smo između ostaloga proveli i testove na slijepo.

_Miševi

Jedna od tema za koju vjerujemo da će zanimati mnoge studente je ljetna IT praksa. Drugim riječima, istražili smo što vam svjetske i domaće IT tvrtke nude po tom pitanju, od vještina i znanja koje ćete usvojiti, pa sve do plaće i mogućnosti kasnijeg zapošljavanja. Ako ovo ljeto poželite provesti na koristan način, možete se javiti nekoj od tvrtki koje smo istražili.

Ljetna-IT-praksa

Cool priču ovomjesečnog broja posvetili smo Siniši Mataiću, pobjedniku Tokyo Anime Awardsa 2016, u kojoj nam je autor nagrađenog 3D animiranog filma "Penjači" otkrio detalje o svojoj tajni velikog uspjeha i ispričao životnu priču koja ga je doslovce odvela od trnja do zvijezda.

Cool-prica-Penjaci

Ljubitelje grafike visokih performansi vjerojatno će zanimati "Vidilab hard core" test koji će vam otkriti koliko je VRAM bitan u grafičkim karticama, te isplati li se odvajati par stotina kuna više za više VRAM memorije, posebice u okvirima 1080p gaminga.

Vram

Ako svoj dom želite "opametiti", vjerojatno će vas zanimati naša tema "Pametna kuća u par koraka", za čiju potrebu smo u jedan test ubacili 9 uređaja, te koristili dvije tehnologije za povezivanje, Z-Wave i klasični Wi-Fi.

Kako nam se sve više bliži Europsko nogometno prvenstvo, mnogi među nama razmišljaju o kupnji novog televizora, na kojem će Modrić i društvo zabljesnuti u punom sjaju. Vjerujemo da će vam naš pregled TV-a otkriti što izabrati u velikoj ponudi običnih i pametnih TV-a, ali i upoznati vas s nekim proizvodima koje vam nikako ne bismo željeli  preporučiti.

Televizori

Među softverskim temama ovog broja Vidija ističe se "Dark patterns", u kojoj nas poznati web dizajneri upoznaju sa skrivenim mehanizmima na internetu, te daju savjete kako izbjeći "tamnu stranu weba". Ništa manje vam vjerojatno neće biti zanimljiva ni rubrika za programere u kojoj predstavljamo WhoAPI, odličan alat za provjeru internetskih domena.     

Uz obilje pojedinačnih hardverskih i softverskih tema i testova, te najava i recenzija novih igara, vjerujemo da će vam ovomjesečni broj Vidija predstavljati jako zanimljivo štivo, te vam koristiti za idealan odabir onoga čime želite obogatiti svoj digitalni život.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->