Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.04.2016. 12:39

Twist Bioscience 

Microsoft će koristiti umjetnu DNK za pohranu podataka

Ekipa iz Redmonda kupila 10 milijuna dugačkih oligonukleotida za potrebe pohrane digitalnih podataka.

Microsoft će koristiti umjetnu DNK za pohranu podataka

Nedavno smo imali priliku saznati da su znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu i njihovi kolege iz Microsoft Researcha objavili znanstveni rad u kojem opisuju kako su prvi puta uspješno došli u mogućnost pohrane digitalnih fotografija u DNK. Time su stvoreni temeljni preduvjeti za praktičnu primjenu tehnologije pohrane podataka u DNK, koja se eksperimentalno razvija već dugi niz godina.

Samo nekoliko tjedana nakon te objave, stiže nam informacija od strane startup tvrtke iz San Francisca Twist Bioscience, koja se pohvalila da je Microsoft od nje kupio 10 milijuna dugih lanaca oligonukleotida za potrebe pohrane digitalnih podataka. 

Drugim riječima, Microsoft se ozbiljno sprema tehnologiju DNK pohrane iskoristiti za pohranu podataka, koji bi se na taj način teoretski mogli čuvati stotine i tisuće godina.

Tvrtka Twist Bioscience, koja se bavi visoko kvalitetnim sintetiziranjem DNK temeljene na siliciju, u svojem medijskom priopćenju kaže da je nakon inicijalne testne faze demonstrirala Microsoftu mogućnost enkodiranja i povrata originalnih podataka s uspješnošću od 100 posto iz svoje umjetne DNK.

Kako ne biste pomislili da je došlo vrijeme da svoje tvrde diskove i memorijske kartice pobacate u smeće, tvrtka navodi da se još uvijek nalazi godinamaudaljena od primjene u komercijalnim proizvodima. Bez obzira na to, imamo osjećaj da će se Microsoft potruditi da ju čim prije dovede na tržište, pa smo sigurni da ćemo sve češće dobivati nove informacije o novoj vrsti DNK pohrane.

Izvor: Twist Bioscience

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam