Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.04.2016. 16:19

Uradi sam 

Zaslon s punjivom baterijom za PiKon teleskop

Ovaj će vam touch-screen zaslon s punjivom baterijom omogućiti jeftino snimanje astronomskih prizora.

Zaslon s punjivom baterijom za PiKon teleskop

Prije dvije godine Mark Wrigley iz Alternative Photonicsa je u suradnji sa Sveučilištem u Sheffieldu predstavio PiKon, prvi 3D printani teleskop koji se temelji na dizajnu Newtonovog refleksnog teleskopa, te koristi Raspberry Pi računalo i PiCamera modul s kamerom pričvršćenom direktno ispred prednje strane ogledala.

Godinu dana iza toga, projekt je nakon crowdfunding kampanje na Indiegogo portalu, omogućio doslovce svakome da za vrlo male novce dođe do astronomskog teleskopa, bilo da si ga sam 3D printa prema nacrtima, ili ga samo složi od već gotovih dijelova.

Jedini problem s PiKonom je što ste na Raspberry Pi računalo morali spojiti TV ili monitor, što je u redu ako koristite teleskop u svojoj sobi pokraj prozora, no predstavlja problem ako ga želite koristiti u nekoj svjetlosno nezagađenoj zabiti.

Ovih dana jedan uradi sam majstor koji vodi stranicu Third Earth Design, na portalu Instructables je predstavio projekt za samogradnju 2,8-inčnog TFT zaslona osjetljivog na dodir za PiKon teloskop, koji uključuje i punjivu bateriju od 5200 mAh, uz čiju pomoć ćete moći promatrati i snimati Mjesec i zvjezdano nebo punih 5 sati.

Na poveznici izvora ovog članka nalaze se kompletni planovi, popis komponenti i STL datoteke za 3D printanje dijelova za zaslon, pa si možete sami izraditi jedan i uživati u čarima astronomske fotografije bez skupe opreme.  Naravno, prije toga si morate izraditi ili nabaviti PiKon teleskop putem ove poveznice.

Izvor: Instructables

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam