Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.04.2016. 14:10

Fathom 

VIDEO: Umjetna inteligencija u USB sticku

Moćni algoritmi umjetne inteligencije smješteni su u čipu unutar USB sticka.

VIDEO: Umjetna inteligencija u USB sticku

Mini računala u USB sticku s već odavno postala uobičajena stvar, pa ukoliko u svojem džepu možete nositi čitav PC, bilo bi u redu na raspolaganju imati i portabl AI koji će omogućiti pružanje "pameti" vašim IoT gadgetima, dronovima i robotima bilo gdje, bez potrebe da ovisite o "mozgu" smještenom u neki servis u oblaku.

Takva ideja je očito vodila tvrtku Movidius koja se bavi "machine vision" tehnologijom, pa je ovih dana predstavila Fathom Neural Compute Stick, prvi "deep learning" ubrzivački modul, kao i Fathom deep learning programski kostur (framework).

Oba alata imaju svrhu da moćne neuralne mreže uklone iz oblaka, kako biste ih mogli direktno spajati na razne uređaje kojima želite pružiti umjetnu inteligenciju.

U sticku se nalazi Myriad 2 procesor niske energetske potrošnje, koji može pokretati "uvježbane" neuralne mreže, a obzirom na USB povezivost možete ga priključiti na vrlo široki spektar uređaja, kao što objašnjavaju u ovom videu. 

Za ljubitelje tehničkih podataka precizirat ćemo da se radi o Myriad 2 MA2450 VPU procesoru uparenom s 512 MB LPDDR3 RAM-a, čija je arhitektura prilično drugačija od GPU-a i CPU-a kakvi se obično bave procesiranjem, pa pruža odlične performanse uz malu potrošnju energije. Movidius kaže da je Fathom Neural Compute Stick u stanju probavljati do 150 gigaFLOPS-a, uz potrošnju ne veću od 1,2 vata.

Za razliku od drugih rješenja za deep learning, Fathom nije samostojeći sustav. Ideja je da ga utaknete u USB 3.0 port bilo kojeg uređaja s Linuxom, kako biste dobili za 20 do 30 puta veće performanse u neuralnom računalstvu.

Mada je Movidius svoje AI USB stickove već počeo isporučivati raznim organizacijama koje ih testiraju, oni se na tržištu neće naći prije ove zime, a ni cijena im još nije poznata, mada neke informacije govore da Fathom neće koštati više od 100 dolara (657 kn).

Izvor: Movidius

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->