Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.08.2016. 12:53

MegaMIMO 

Pametniji ruteri protiv zagušenih mreža

Znanstvenici predstavili programibilne pametne rutere koji znatno unaprjeđuju učinkovitost bežičnih mreža.

Pametniji ruteri protiv zagušenih mreža

U današnje doba čak i kućne bežične mreže mogu biti zagušene podatkovnim prometom. Svaki član kućanstva posjeduje barem jedan pametni telefon kojim se spaja na mrežu, a kada se tu dodaju računala, tableti i drugi gadgeti, te kada netko uživo streama film dok drugi igra neku online igru, jasno je da ćete imati velikih problema s vezom, bez obzira koji paket uzeli od teleoperatera.

Dakako, taj problem je još veći kada se radi o mrežama s velikim brojem korisnika, pa su znanstvenici MIT-a odlučili učiniti nešto značajno po tom pitanju.

MIT, odnosno njegovv CSAIL laboratorij (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory), razvio je programibilne rutere koji se uspješno nose sa servisima gladnim propusnosti poput video streaminga. Umjesto da kreiraju sustav dozvola za donošenje odluka o tome koji podatkovni paketi prolaze, znanstvenici su u igru uveli male računalne komponente koje mogu upravljati širokim rasponom zadaća, što bi mrežama trebalo pružiti mogućnosti prilagođavanja novim uvjetima, što u osnovi znači da nečija mobilna igra neće izazvati totalni kaos s mrežom.

Drugo istraživanje se bavi uobičajenim problemom zagušenosti koji dolazi od mreža ograničenog dometa. Znanstvenici su kreirali sustav pod nazivom MegaMIMO 2.0 (multiple input, multiple output) koji koordinira višestruke pristupne točke odjednom, sinkronizira njihove faze, kako bi višestruki odašiljači mogli koristiti dio iste frekvencije bez interferenci, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Zahvaljujući toj metodi u napućenoj prostoriji transfer se ubrzava za nekih 360 posto u usporedbi s konvencionalnim WiFi-em, kako po čistoj "sirovoj" brzini, tako i po performansama. Ta tehnologija bi mogla biti posebno korisna u posebno zagušenim mrežama poput većeg urbanog područja ili koncerta.

Glavna stvar koja zasad stoji na putu ovim tehnološkim rješenjima su tvrtke koje bi trebale adaptirati tu tehnologiju, pa o njima ovisi kada bi se na tržištu mogli naći proizvodi koji će nam drastično ubrzati bežične mreže bez dodatnih ulaganja u infrastrukturu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->