Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.08.2016. 11:15

Izbori 

Uskoro ćemo glasovati smartfonom

Jesu li aplikacije koje omogućuju online glasovanje pametnim telefonom bliska budućnost?

Uskoro ćemo glasovati smartfonom

Obzirom da nam uskoro predstoje izbori za zastupnike Hrvatskog sabora, pitanje koje si mnogi danas postavljaju je isplati li se uopće otići na glasovanje, ili je pametnije nedjelju provesti kod kuće ili u prirodi, "kada naš glas ionako ne može ništa promijeniti". Dakako, takva razmišljanja nisu previše dobra, jer svaki glas može imati određeni utjecaj na našu budućnost, čak i kada ne glasamo "za nekog", već "protiv nekog drugog".

Loša izlaznost na izbore je veliki problem koji je svojstven za gotovo čitav demokratski svijet, pa su u nekim zemljama poput Brazila uveli obavezno glasovanje, što znači da tamo možete platiti kaznu ako se ne pojavite na svojem biračkom mjestu.

Obzirom da prisilno glasovanje (po nama) nije nešto što bi trebalo biti dio demokracije, izborna povjerenstva širom svijeta nastoje čim više olakšati dolazak na birališta građanima, pa u nekim zemljama biračko mjesto čak može doći u vaš dom ako vi ne možete do njega.

Poseban problem u vezi izlaznosti na izbore su mlađi birači koji nastoje biti apolitični, mrze propagandne poruke s izbornih skupova stranaka, ne prate dnevnu politiku u klasičnim medijima poput novina i TV-a, pa će se teško odlučiti na šetnju do biračkog mjesta, jer nemaju pojma o strankama i kandidatima, te su zadnji koji će povjerovati njihovim obećanjima.

Voting App

U nekim zemljama poput SAD-a, vlade, političari i nevladine udruge i organizacije, sve više žele uključiti mlađu punoljetnu populaciju u izbore, pa im politiku žele servirati putem online medija, portala, "političkog spama" preko društvenih mreža, ali i interaktivnih mobilnih aplikacija koje funkcioniraju poput video igara. Aplikacije poput Votera, Voting Appa i Brigadea, omogućuju ljudima da se ne bave proučavanjem programa i obećanja koje daju stranke i političari, već im omogućuju da sami kreiraju politiku koja bi trebala ispuniti one stvari koje su im bitne u životu.

Voter

To znači da kroz svojevrsne ankete označavate želite li da se u vašoj zemlji primarno poboljša edukacija, zapošljavanje, socijalna skrb, religijski odgoj, ekonomija, transport, sport, ili brojne druge stvari koje vam se čine najvažnijima. Neke aplikacije će vam potom odmah reći za koga biste trebali glasovati, dok će vam druge ponuditi šire informacije o programima, stankama i kandidatima koji obećaju upravo ono što je predmet vašeg interesa. Pored toga, ove aplikacije će vam omogućiti i da odmah "glasate" za željene političke opcije/kandidate, nakon čega ćete moći vidjeti kako bi vaš glas/kandidat prošao u pravom glasovanju.

Za sada svojim pametnim telefonom još neko vrijeme nećete moći stvarno glasovati, ponajviše iz sigurnosnih razloga i mogućnosti manipulacija, a ne treba ni zanemariti strah političara koji se boje upravo mladih nepredvidivih glasača, jer njima teško prodaju svoje poruke čvarcima, ribicama, vinom i lakim notama na predizbornim skupovima.

Mi ipak smatramo da glasovanje pametnim telefonom nije tako daleko kako se danas čini, jer mislimo da u današnje vrijeme ne bi bilo preteško napraviti adekvatnu i sigurnu zaštitu softvera i servera za online izbore mobitelom, no pitanje je koliko bi takav način biranja odgovarao političarima, pa je pojava aplikacije "Glasovanje za Hrvatski sabor", zasad isključivo u njihovim rukama.

Bez obzira na to pozivamo hrvatske developere da pokušaju napraviti jednu takvu aplikaciju koja će biti sigurna barem toliko koliko je ljudski faktor danas (članovi izbornih povjerenstava na biračkim mjestima), a potom treba krenuti u edukaciju čitavog pučanstva kako bi se građane uvjerilo da glasovanje pametnim telefonom nije hakerski upad u Sabor.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->