Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.08.2016. 13:16

AMD 

Video: AMD Zen procesori konkuriraju najboljim Intelovim

AMD je konačno objavio detalje o svojoj novoj Zen arhitekturi i predstavio prva dva procesora.

Video: AMD Zen procesori konkuriraju najboljim Intelovim

AMD je održao konferenciju na kojoj je otkrio detalje vezane uz svoju novu Zen arhitekturu procesora kojima bi se nakon dugo godina trebao ponovno upustiti u ozbiljnu borbu s Intelom.

Na konferenciji su predstavljena prva dva procesora na Zen arhitekturi, a prvi među njima je Summit Ridge CPU koji je namijenjen desktop računalima visokih performansi. Taj procesor dolazi s 8 jezgri i sadrži simultanu multi-threading (SMT) tehnologiju koja sadrži 16 dretvi. SMT tehnologija je slična Intelovoj Hyper-Threading tehnologiji koja razdvaja jednu jezgru u dvije virtualne kako bi se postigle bolje performanse.

ZEN 3

AMD je predstavnicima medija na konferenciji prezentirao da Summit Ridge SoC može na 3 GHz obavljati renderiranje Blenderom istom brzinom kao Core i7-6900K na 3 GHz, kao što govore u ovom videu. 

Ovime je AMD odlučio stati na kraj glasinama u kojima se govorilo da Zen ne može konkurirati Intelu, posebice nakon što su se pojavili procurjeli benchmarci koji su ukazivali da nije bolji čak ni od Intelove Haswell arhitekture starije od dvije godine. Ukoliko i drugi testovi potvrde ovakve performanse, to bi trebalo značiti da AMD sada doista ima konja za utrku protiv nedavno izdanog Broadwell-E procesora.

Za potrebe usporedne demonstracije je korištena multi-threaded Blender aplikacija renderiranja na dva podjednako konfigurirana PC-a. Na jednom se računalu nalazio Summit Ridge procesor, dok je na drugom radio novi Intelov Broadwell-E Core i7-6900K CPU, a AMD-ov novi CPU je za "dužinu nosa" uspio prestići Intela.

AMD Zen 2

Summit Ridge čipovi su zapravo SoC-ovi i dolaze s podrškom za DDR4, USB 3.1 10 Gbps, NVMe, SATA Express i PCIe 3.0, dok drugi detalji o njima zasad još nisu objavljeni.

Drugi predstavljeni Zen procesor dolazi s kodnim imenom Naples, te sadrži 32 jezgre sa SMT-om i 64 threadova, a AMD ga je demonstrirao za serversku konfiguraciju, odnosno u radnoj stanici u kojoj se nalazio dvoprocesorski sustav, što znači da donosi 128 dretvi.

AMD je istakao kako Zen arhitektura ima velike mogućnosti skaliranja, pa bi se taj dizajn iduće godine trebao naći i u prijenosnim računalima.

Osim "Summit Ridge vs. Intel Broadwell-E" usporednog testa, AMD je demonstrirao i 4K igranje pomoću Summit Ridge CPU-a, kao i Oculus VR gaming, za koji je korištena Radeon RX 480 grafička kartica.

AMD Zen 4

AMD je prošle godine obećao da će Zen CPU biti za 40 posto brži od njihovog prošlog čipa, a to je obećanje izgleda uspio ispuniti, pa jedva čekamo kada ćemo ga moći testirati i usporediti s Intelovim procesorima u našim "strogo kontroliranim uvjetima" Vidilaba, jer smo svjesni da javne prezentacije uvijek sadrže barem malo marketinga.

Osobno bismo jako voljeli da Zen oživi stare AMD vs Intel ratove CPU-a koji nam već dugo godina nedostaju.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->