Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.02.2014. 17:13

MWC 2014 

Najmanji ARM mikrokontroler na svijetu

Ovo "mikroračunalo" je toliko malo da se izgubi na površini loptice za golf.

Najmanji ARM mikrokontroler na svijetu

Tvrtka Freescale Semiconductor na MWC 2014 sajmu u Barceloni je prikazala svoj novi proizvod koji će napraviti još veći utjecaj na čitavo tržište mobilnih uređaja i nosivih gadgeta.

Njihov MCU (mikrokontroler) Kinetis KL03 veličine je od samo 1,6 x 2,0 kvadratna milimetra, te je postao službeno najmanjim ARM mikrokontrolerom na svijetu, jer je 15 posto manji od svojeg prethodnika Kinetisa KL02, te 35 posto manji od 32-bitnih ARM MCU-ova koje proizvodi konkurencija.

Usprkos činjenici da su ga toliko smanjili, novi MCU posjeduje značajke koje omogućuju da ga se jednostavnije programira, dok je istovremeno i energetski učinkovitiji.

Freescale kaže kako je novi MCU namijenjen prije svega tržištu "interneta stvari", na kojem svaki djelić milimetra uštede u prostoru igra veliku ulogu, pa će omogućiti da naši gadgeti budu još manji i da se "računala" nađu na predmetima gdje ih još donedavno nismo mogli ni zamisliti, pa ćete ih tako recimo moći imati ugrađena u ključ automobila koji će vam moći prikazati razinu goriva u spremniku, temperaturu unutrašnjosti, ili vas obavijestiti da ste zaboravili isključiti radio.

Novi mikrokontroler posjeduje 48 MHz ARM Cortex-M0+ jezgru, radi na 1,71-3,6 V, a na njemu se još nalazi 32 KB flash memorije, 2 KB RAM-a, 8K ROM memorije s "on-chip boot loaderom", dok se među ostalim značajkama navode high-speed 12-bitni ADC, high-speed analogni komparator, low power wake up, low-power UART, SPI, I2C, te timeri za široki raspon aplikacija uključujući kontrolu motora.

Mikrokontroler može raditi na temperaturama između -40 °C i +85 °C, a uzorci će se početi isporučivati zainteresiranim partnerima tijekom idućeg mjeseca, dok je početak serijske proizvodnje najavljen za lipanj ove godine.

Preporučena cijena MCU-a će iznositi 0,75 dolara (4,20 kn), no valja reći da se ona odnosi na narudžbe od 100.000 komada. 

Izvor: Freescale

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->