Nalazite se
  • Pop Tech
  • Reebok i mc10 razvijaju detektor potresa mozga
Članak
Objavljeno: 11.01.2013. 14:58

CheckLight 

Reebok i mc10 razvijaju detektor potresa mozga

Natjecatelji u kontaktnim sportovima uskoro bi na glavi mogli nositi korisnu senzorsku kapu.

Reebok i mc10 razvijaju detektor potresa mozga

Udarci u glavu su česta pojava u kontaktnim sportovima, posebice u borilačkim disciplinama, ali i u hokeju, ragbiju i sličnim.

U posljednje vrijeme NFL liga američkog nogometa dosta se bavi nastojanjem da čim prije detektira opasne potrese mozga do kojih dolazi u tom sportu, koji ponekad mogu završiti i tragično, pa su za to angažirali tehnološke tvrtke poput Intela, Verizona, Ridella, a njima su se pridružili stručnjaci Reeboka i mc10, koji su kreirali CheckLight, indikator udaraca u glavu koji olakšava prepoznavanje potresa mozga.

CheckLight se sastoji od dva dijela, senzorskog sustava koji proizvodi mc10 i kape koju proizvodi Reebok.

Senzorski dio se sastoji od plastičnog sloja ispunjenog savitljivim senzorima koji su spojeni na mali mikrokontroler s tri indikatorske LED-ice i micro USB portom.

Jedna LED-ica služi kao indikator stanja baterije, druga svijetli žutom bojom pri umjerenim udarcima, dok treća emitira crvene bljeskove koji označavaju snažne udarce. kakvi mogu izazvati potrese mozga.

Nažalost, tvrtka mc10 ne želi iznositi previše detalja o hardveru koji se nalazi u senzorskom sustavu, no poznato je da osim punjive baterije sadrži senzore ubrzanja rotacije, ubrzanja u višestrukim smjerovima, lokatore udaraca, te senzore koji mjere dužinu trajanja udarca.

Podaci s tih senzora se potom obrađuju njihovim algoritmom koji odlučuje kada treba zapaliti koje LED svjetlo.

U svakom slučaju, ovo djeluje kao vrlo zanimljiv i koristan sustav, no nekako ne vjerujemo da će se dopasti samim sportašima, te će Reebokove kape nositi samo ako budu natjerani na to.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->