Nalazite se
  • Pop Tech
  • Uradi sam: HAL 9000 superračunalo
Članak
Objavljeno: 30.04.2013. 22:26

Adafruit 

Uradi sam: HAL 9000 superračunalo

Tvrtka Adafruit objavila tutorial kako napraviti repliku čuvenog superračunala iz Odiseje u svemiru.

Uradi sam: HAL 9000 superračunalo

Svim nostalgičarima i fanovima kultnog SF filma Odiseja u svemiru 2001. vjerojatno je više puta palo na pamet kako bi bilo super posjedovati HAL 9000 (Heuristically programmed ALgorithmic computer) superračunalo, koje je u filmu imalo ulogu jednog od važnijih protagonista, a njegov kvar zbog kojeg je izazvao smrt ljudske posade, postao je metafora koja služi za zastrašivanje jednog dijela publike posljedicama koje donosi tehnologija.

S druge strane HAL 9000 se na fakultetima informatike ponekad navodi kao primjer lošeg programiranja, te služi kao opomena svima koji se bave razvojem softvera i umjetne inteligencije da moraju voditi puno računa o algoritmima koje razvijaju, jer su za sve greške i eventualne posljedice isključivo sami odgovorni.

Web dućan Adafruit koji se bavi prodajom elektroničkih komponenti namijenjenih "uradi sam majstorima", došao je na odličnu ideju kako ponuditi fanovima HAL-a 9000 tutorial za izradu replike čuvenog kompjutera od komponenti koje imaju u svojoj ponudi.

Uglavnom, ako želite, sada možete naručiti kod njih sve potrebne komponente (isporučuju i u Hrvatsku), te prema objavljenom tutorialu napraviti svoj HAL 9000, ili upute za slaganje iskoristiti za izradu vlastitog modela za koji možete pokušati koristiti komponente koje nađete u našim dućanima. Osnovu svega predstavlja Arduino Uno R3 (Atmega328) mikrokontroler, pa kada ga nabavite, s ostatkom dijelova možete malo improvizirati.

Više informacija potražite na ovoj poveznici. 

VIDEO: HAL 9000 kućne izrade

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam