Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.02.2014. 12:44

Scent Rhythm 

VIDEO: Sat koji vrijeme predstavlja mirisom

Stiže nam još jedan neobičan i unikatan pametni sat koji se ovoga puta temelji na mirisima.

VIDEO: Sat koji vrijeme predstavlja mirisom

Znanstvenica i umjetnica Aisen Caro Chacin, koja se u posljednje vrijeme bavi razvojem čovjek-računalo sučelja, proizvela je jedinstven pametni sat Scent Rhytm Watch koji ispušta mirise ovisno o dobu dana prema ljudskom cirkadijskom ritmu, koji u skladu s kretanjem Zemlje, tijekom 24 sata stvara promjene temperature tijela, moždanih aktivnosti, hormona i metabolizma. Drugim riječima, sat se namješta prema našem "unutrašnjem satu", te funkcionira na taj način da ovisno o 4 doba dana, ispušta 4 različite vrste mirisa svake minute u malim dozama.

Znanstvenica je u sat ugradila miris kave koji će vam obilježiti jutarnje razdoblje, potom će zamirisati miris novca, da bi u večernjim satima dominirao miris viskija, a tijekom noći blagi miris kamilice.

Što se hardvera tiče, sat posjeduje 4 raspršivača mirisa, DS1307 Real Time sat, punjivu LiPo bateriju, NCP1402-5V Step-Up konverter, Arduino Pro mini mikrokontroler, a shemu za izradu njegovog sklopa možete preuzeti na ovoj poveznici. Znanstvenica za sada ne govori ništa o eventualnim planovima dovođenja ovog neobičnog gadgeta na tržište. 

Inače, ovo nije prvi puta da čujemo za neki od projekata Aisen Caro Chacin, o kojoj smo već pisali kada je proizvela glazbeni MP3 player smješten u zubnu navlaku. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->