Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2013. 19:24

VIDI na Computexu 

Computex Taipei 2013, dan 2. - AMD

Nama treći, a službeno drugi dan Computex sajma protekao nam je velikim dijelom u znaku AMD-a

Computex Taipei 2013, dan 2. - AMD

AMD je predstavio Richland mobilne i desktop platforme u formi naravno APU-a. Ovaj nasljednik Trinitya donosi puno jaču integriranu grafičku karticu u obliku Radeona HD 8670 D / 8570D / 8470D koji zapravo u neku ruku, kako nam je to AMD rekao, predstavljaju rebranding Trinity serije uz pokoju tehničku promjenu koja im je donijela nešto manju potrošnju uz također nešto veće performanse koje ćemo i sami uskoro provjeriti vrlo vjerojatno već u sljedećem broju časopisa Vidi.

 

DSC00290

Dobar dio cijelog čipa, skoro 40 posto njegove površine, otpada na dio namijenjen integriranom grafičkom procesoru pored standardnog dijela CPU i popratnih kontrolera i memorije. Procesori, tj. najjači primjeri Richland modela poput A10-6800K, radi na čak 4,1 Ghz, a sposoban je bez problema doći do 5 GHz pomoću overclockinga, odnosno 4,4 GHz uz pomoć Turbo Clocka.AMD-ov GM, Dr. Lisa Su, pohvalila se činjenicom da je AMD zapravo izmislio APU, a on je kao takav i budućnost računala.

Ovog puta planiraju malo agresivinije krenuti prema tržištu prijenosnih ureda, cilj im je u konačnosti dotaknuti se i hibridnog, odnosno 2-u-1 segmenta.Poseban naglasak i dalje ostaje na gamingu i promociji ovog sporta, pogotovo sada na ovoj još jačoj platformi, ali i zbog činjenici da ipak ovdje riječ o industriji vrijednoj 100 milijardi dolara. AMD je također najavio još širi portfolio Never Settle Relaoded bundlea, te podršku za nadolazeći nastavak Thief igre u suradnji s Nixxes produkcijskom kućom i njihovim CEO-om Jurjen Katsman koji je i sam prisustvovao ovom eventu.

Osim ovih glavnih vijesti, dočekale su nas i stvari poput Radeona Sky dual GPU grafičkog rješenja nemjanjenog cloud gaming serverima, te MSI GX70 s novom i trenutno najjačom dediciranom grafičkom karticom za prijenosnike – HD 8970N. Daljnji korak odveo nas je ponovno na Intelovu pressicu na kojoj se nanovo pričalo o novim platformama, ali uz orijentaciju na tablete i smartphoneove, te njihove hardverske, ali i softverske mogućnosti.

Put nas je dalje odlučio odvesti na 23. kat Hyatt hotela u samom srcu Taipeia, gdje nas je Intel pozvao u svoj VIP showroom, gdje smo imali prilike vidjeti neke od novih Bay Trail proizvoda, kao i Haswell prijenosnik na kojem su nam detaljno pokazali koliko zapravo troši jedan njihov klasični SoC poput tog Haswell modela, a koliko ekran.

 Iako se Intel trudi smanjiti potrošnju svojih procesora, i dalje ostaje ekran kao daleko najveći potrošač energije. Primjerice, Haswell u stanju mirovanja troši skoro i manje od jednog watta, dok ekran uzima oko 3-4 W 3-4 W.

DSC00357

Intel je uspješno doskočio ovom problemu te je donekle smanjio potrošnju tako da preko njihovog control panela možete uključiti opciju koja onesposobljava osvježavanje ekrana ako je prijenosnik u stanju mirovanja. U prijevodu, ovo znači da se GPU gotovo kompletno gasi. S ovime se donekle iskompenzirao porast u potrošnji, odnosno razlika u potrošnji kod monitora većih rezolucija od 1080p, kojih na Computexa ovog puta ima sasvim pristojan broj. Jedna od njih je i novi Acer S7 s rezolucijom od 2560 x 1440. Trenutno vam s njega pišemo ovaj članak, doduše u pitanju je inženjerski model, ali uskoro možete očekivati i punokrvnu recenziju retail primjerka

.

DSC00391

Novopredstavljeni Acer W3 također se našao u našim rukama, a posebno nas je dojmio koncept hvatanja za stražnji dio tipkovnicu prilikom pospremanja, iako ga je generalno malo nespretno za prenositi na taj način. Nadamo se da to neće biti nasljednik W500 modela, koji je ipak priča za sebe i za dva koplja ipak korisniji uređaj. Polako smo krenuli obilaziti i boothove u sklopu TWTC-a i Nanganga, tako da za naredna dva dana možete očekivati još iscrpnije izvještaje. Kao šlag na torti, ADATA je organizirala proslavu povodom predstavljanja svojih novih LED proizvoda s kojim uskoro kreću na tržište.

DSC00402

Ovime smo ispratili svoj treći radni dan u Tajvanu, službeno drugi dan Computexa 2013., i to ni manje ni više nego s 30. kata na kojem se i održala ova promocija, a za kraj i jedan fun fact u vezi toga - navodno je CEO ADATA-e, Mr. Simon Chen, vlasnik cijele te etaže.

 Izvor: VIDILABVezani sadržaji
Ključne riječi Intel AMD APU Computex Richland ADATA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->