Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2013. 20:49

VIDI na Computexu  

Computex Taipei 2013 – dan 1.

Prvi službeni i veoma kišovit dan Computexa 2013. donio je puno noviteta, ali i pokojih već viđenih stvari.

Computex Taipei 2013 – dan 1.

Na službenom otvaranju Computexa za javnost govorilo se zapravo o sličnim temama kao i na press konferenciji, ovog puta uz veću upotrebu mandarinskog jezika, ali i uz prisustvo većeg broja stranih i lokalnih delegata i "faca".

Zvijezda dana definitivno je bio Intel, što zbog noviteta, tako i zbog činjenice da je održao više svojih evenata unutar jednog dana. Uglavnom je to bio naglasak na po njima novom, ali ne i nama, "reinvented" segmentu 2-u-1 konceptu prijenosnih uređaja. Pitate se možda zašto reinvented? Ovo je zapravo vrlo dobar, podmukao i pravovremeno pušten marketinški trik koji se dobro uklopio uslijed dolaska mobilne Haswell i Bay Trail arhitekture, jer kao što znate, pojam hibridnih prijenosnih uređaja već postoji jako dugo, baš kao i sami proizvodi koji predstavljaju ovaj segment.

DSC00238

Zato se gura ovaj do sada rijetko viđen termin 2-u-1 uređaja koji zapravo nikad nije ni službeno bio korišten, osim možda prilikom njihovog trivijalnog opisa. Ovime su si napravili malo prostora za lagano stvaranje brand awarenessa, barem što se ovog segmenta tiče.

DSC00259

Ovdje je Intel predstavio nekoliko postojećih uređaja poput Lenova YogeTohsibe Portege i Dellovog 12" XPS spinnera, dok su neki predstavili potpuno nove proizvode. Tako je Panasonic predstavio zanimljiv koncept svog preklopivog tableta, odnosno prijenosnika, koji je u mogućnosti promijeniti i staviti dodatnu bateriju za vrijeme rada uređaja. Osim toga tu je službena najava i podrška za LTE data konekciju koji je Intel sam razvio.

DSC00233

Imali smo prilike osobno popričati s čelnicima Intela na jednoj od tih konferencija, ali i Q&A sessiona za novinare, a jedno od pitanja je bila i implementacija 802.11ac bežičnog standarda, koji nativno ne dolazi u sklopu mobilnih platformi, ali možemo ih očekivati u dobroj količini zahvaljujući OEM i 3rd party partnerima, te ovisno o tome kakvi su im poslovni planovi i strategija za njihove LTE uređaje što se tiče distribucije putem mobilnih operatera.

DSC00142

Ovdje su se jasno izjasniili da će u startu krenuti ofenzivnije po pitanju svih tipova modela, znači i tableta, smartphonea i 2-u-1 uređaja, te su u pregovorima s nekim od operatera. Naravno, kako to i obično bude, na ovakvim polujavnim prezentacijama malo se priča o tehničkim aspektima novih platformi, što je zapravo za Haswella bilo malo i čudno s obzirom da je predstavljen prije par dana, a više o famoznom "user experienceu". Logiranje putem vlastitog lica, te autentifikacija online plaćanja uz pomoć MasterPass aplikacije i kombinacije Intelove Identitiy Protection tehnologije, samo su neki od softverskih featurea koji će se gurati u sklopu nadolazeće platforme.

DSC00209

Tu je i poboljšanja Wi-Di tehnologija, koju možemo (konačno, jer tehnologija je stara skoro 2 godine) vidjeti da se implementira u sklopu novih televizora (Samsung, LG, Panasonic). Možda ipak najimpresivniji feature je mogućnost upravljanja gestikulacijama uz pomoć posebne Creativeove kamere i Deep Vision tehnologije.

DSC00262

Ovdje je Intel pokazao ne toliko produkcijski korisnu, koliko i praktičnu stranu ove tehnologije i njene uporabe, tipa okretanje stranica i slika ručnim gestama. Ovo i nije toliko nepoznanica u smislu starosti ove tehnološke mogućnosti (osim da se prije nismo imali prilike susresti s time), koliko je zapravo bitno da je Intel napravio svoje in-house rješenje (u sklopu firme koju se nedavno otkupili) ovakve kamere koje planira implantirati u tablete, 2-u-1 uređaje i slično.

DSC00211

Inače, par sati prije tog eventa, Intel je održao inicijalni keynote u sklopu Computex Sumit Forum 2013, gdje se manje-više pričalo o istim stvarima, ali ne i ulazilo toliko u detalje. Još jedan od bolje popraćenih evenata bio je i Asusov Republic of Gamers (RoG) event. Tu su nas osim novih Asusovih proizvoda vezanih uz Haswell, dakle matične ploče, medu kojima je bila predstavljena i ROG mini ITX, dočekale gotove konfiguracije beskompromisnih performansi, baš kao i dizajna i kvalitete izrade. Tu nas je zatekao i novi modularni DirectCU H20 Hybrid način hlađenja grafičke kartice gdje je moguće pored zračnog hlađenja instalirati i vodenog hlađenje standardiziranih utora.

DSC00215

Bilo je i ponešto periferije, još neotkriveni model nadolazeće tipkovnice, postojećih gamerskih miševa i headseta, ali i overclocking pomagala, te zvučnih kartica (Phoebus Solo).

DSC00270

Pored ovih glavnih evenata koji su nam oduzeli dobar dio dana, uspjeli smo obići i Gigabyteov štand, te napravili kratki pregled Haswell matičnih ploča, kao i nekih prijenosnika (koji nažalost nisu dostupni kod nas), pronašli malo periferije, ali i novi WindForce dizajn hlađenja. Sve u svemu bio je vrlo zanimljiv početni dan, a još je puno toga ispred nas, stoga stay tuned.

DSC00277


Vezani sadržaji
Ključne riječi Intel ASUS Haswell Computex ROG
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->