Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Simulator space shuttlea za leteće aute
Članak
Objavljeno: 27.05.2021. 10:43

NASA 

VIDEO: Simulator space shuttlea za leteće aute

NASA koristi sofisticirani simulator svemirske letjelice kako bi testirala funkcioniranje prometa letećim autima.

VIDEO: Simulator space shuttlea za leteće aute

Kako se čini, nakon faze autonomnih automobila koji nam sve više kucaju na vrata, idući veliki događaj u svijetu osobnog transporta dolazi u obliku letećih automobila ili bolje rečeno malih električnih autonomnih letjelica koje će nas poput letećih taksija prevoziti zrakom i time nam još više olakšati i ubrzati kretanje.

Mada je za sada svijet letećih taksija još uvijek u povojima, NASA je svjesna da za promet takvih letjelica iznad naših glava moraju postojati jasna prometna pravila i procedure, kako bi nova vrsta letećeg transporta bila sigurna za sve sudionike u prometu i kako bi se razvila infrastrukturna i druga rješenja kojima će se uvesti regulativa koja će omogućiti selidbu automobila u zrak.

Kao jedan od sustava kojima NASA ispituje sve mogućnosti i izazove koji stoje na putu takvoj budućnosti, koristi se veliki sofisticirani vertikalni pokretni simulator u NASA Ames Research Centru koji je između ostaloga služio za obuku pilota space shuttle letjelica. NASA ga je opremila 3D mapama grada San Francisca i virtualnim letjelicama poput letećih taksija i osobnih dronova, kako bi piloti i kontrola leta mogli vidjeti i testirati funkcioniranje novog tipa zračnog prometa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada zbog ograničenog kapaciteta baterija i brojnih tehnoloških prepreka, postojeći prototipovi letećih taksija imaju jako ograničeni domet i limitiranu nosivost, pa nije izgledno da će nebo biti preplavljeno takvim "vozilima" u skoroj budućnosti, NASA gleda znatno dalje i želi razviti kompletnu regulativu i sigurnosne sustave, kako bi svijet bio spreman za njih prije nego što nam preplave nebo.

Da takva budućnost zapravo i nije predaleko, svjedoče projekti poput Jobya, Kitty Hawka, Ehanga, Boeinga, a polako se uključuju i proizvođači klasičnih automobila poput Toyote i  General Motorsa, koji je ove godine na CES-u predstavio koncept letećeg CadillacaVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->