Nalazite se
  • Pop Tech
  • Prvi let potpuno autonomnog borbenog drona
Članak
Objavljeno: 16.05.2021. 10:41

US Air Force 

Prvi let potpuno autonomnog borbenog drona

Američko ratno zrakoplovstvo uspješno je održalo prvi letni test borbenog drona kojim upravlja AI mozak.

Prvi let potpuno autonomnog borbenog drona

Koliko god nas mnogi znanstvenici, robotičari i stručnjaci za AI uvjeravali da smo još jako daleko od scenarija u Terminator filmovima u kojima se umjetna inteligencija otima kontroli i odluči počistiti ljude s lica Zemlje, vojna znanstvena zajednica se oko toga nimalo ne brine i odlučuje nastaviti razvoj pametnog oružja koje ne treba ljudske operatere.

Jedan od takvih projekata je "AI pilot", odnosno sustav umjetne inteligencije pod nazivom Skyborg ACS (autonomy core system), koji je Američko ratno zrakoplovstvo po prvi puta ugradilo u Kratos UTAP-22 taktički bespilotni zrakoplov u Tyndallu na Floridi i započelo prve letove.

skyborg1st_image2

U okviru projekta AAAx (Autonomous Attritable Aircraft Experimentation), Skyborg ACS AI je potpuno samostalno upravljao borbenim dronom prema unesenim osnovnim navigacijskim podacima, a potom su ga testirali i kao pratnju borbenim lovcima u kojima su sjedili ljudski piloti.

Čitav let je praćen putem zračnih i zemaljskih kontrolnih postaja, a na kraju testa, vođa Skyborg projekta, brigadni general Dale White, i brigadni general Heather Pringle, zapovjednik AIR Forceovog istraživačkog laboratorija AFRL, nisu krili zadovoljstvo funkcioniranjem AI mozga za borbene dronove, koji se pokazao učinkovit i kako tvrde, siguran za operativne misije.

210505-f-kf149-001-1620857643

"Ekstremno smo uzbuđeni zbog uspješnog leta rane inačice 'mozga' Skyborg sustava. Ovo je prvi korak u maraton koji nas čeka u razvoju Skyborg tehnologije", izjavio je general White i dodao kako je test pod nazivom "Milestone 1" tek početak u testiranju ACS-a u sekvenci eksperimentalnih letova koji su planirani za sljedećih nekoliko mjeseci.

Svrha Skyborg Vangurad programa je omogućiti potpunu autonomiju budućih borbenih misija uz niske troškove, u kojima će borbeni dronovi izvršavati zadaće sami, ali i letjeti na misije u društvu zrakoplova s ljudskim pilotima.

Ako ovo nije nešto najbliže Terminatoru i Skynetu, onda ne znamo što je.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->