Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Poletio Boeingov leteći taksi
Članak
Objavljeno: 27.01.2019. 12:43

Boeing PAV 

VIDEO: Poletio Boeingov leteći taksi

Prototip Boeingovog letećeg taksija uspješno izveo prvi testni let, ali je još daleko od komercijalne primjene.

VIDEO: Poletio Boeingov leteći taksi

Među brojnim tvrtkama koje razvijaju leteće taksije i leteće automobile u posljednjih desetak godina nalazi se i Boeing koji razvija svoj električni PAV (passenger air vehicle). Ova letjelica je sve drugo samo ne leteći auto jer predstavlja kombinaciju putničkog drona i aviona, što je dizajn koji razvija i većina drugih tvrtki koje rade na malim osobnim letjelicama s vertikalnim uzlijetanjem, obzirom da za leteće aute kakve smo viđali u SF filmovima još ne postoje adekvatna tehnološka rješenja.

Boeing je ovih dana svoj PAV po prvi puta testirao u letu na uzletištu u Virginiji i zadovoljan je njegovim performansama, iako se radilo o kratkom letu u kojem je uzletio i neko vrijeme održavao stabilnost u zraku prije nego što je prizemljen, kao što možete vidjeti u ovom videu.

To znači da je testiran samo let pomoću rotora za vertikalno uzlijetanje i slijetanje (VTOL), no ne i transformacija u avion, koja će omogućiti da PAV potpuno autonomno prevozi putnike i teret težine do 226,80 kg na udaljenost do 80,47 km.

Boeing za sada još ne nevodi kada bi leteći taksi mogao biti spreman za komercijalnu primjenu, a na putu mu stoje i propisi koji letjelicama tog tipa ne dozvoljavaju korištenje izvan pista i propisanih koridora za zračni primet. Vezani sadržaji
Ključne riječi Boeing test leteći taksi PAV
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->