Nalazite se
  • Pop Tech
  • Intel i Toyota uložili 100 M dolara u leteći taksi
Članak
Objavljeno: 04.02.2018. 12:54

Joby  

Intel i Toyota uložili 100 M dolara u leteći taksi

Električni megadron sa 16 rotora može se transformirati u avion i letjeti brzinom od 321 km/h.

Intel i Toyota uložili 100 M dolara u leteći taksi

U Dubaiju se neko vrijeme već testira prvi taksi-dron Ehang 184 koji zasad još uvijek ne prevozi putnike, no to nije jedina letjelica tog tipa, jer tvrtka Joby Aviation još od 2005. godine razvija vlastito rješenje koje donosi i nešto naprednije značajke.

Njihov prototip s oznakom Joby S2 može poput Ehanga također uzlijetati i slijetati vertikalno kao helikopter, no u letu se transformira u zrakoplov poput nekih borbenih zrakoplova tipa Harriera ili novog F-35 Lightninga II, jer posjeduje krila i motore koji se okreću iz vertikalnog u horizontalni položaj. Za razliku od ratnih letjelica, Joby ne troši štetni i skupocjeni kerozin, već radi na pogon električnih motora koji okreću 16 propelera od kojih 12 služe za vertikalno uzlijetanje i slijetanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.     

Joby paralelno razvija dvije inačice ove letjelice, dvosjed S2 i četverosjed S4, a zajednički će im biti sustav daljinskog i autonomnog upravljanja, što znači da putnici neće trebati pilotsku dozvolu jer će ih taksi služba sama voziti na isti način kao što danas upravljamo malim dronovima.

Joby S2 2

Ovaj projekt su prepoznali Intel i Toyota koji su u njegov razvoj upravo odlučili investirati 100 milijuna dolara i time se pridružiti brojnim drugim investotorima među kojima se nalazi i Capricorn Investment Group, tvrtka koja je poznata po ulaganjima u Teslu i Space Exploration Technologies.

Joby S2 3

Za sada još nije poznato kada bi prvi putnici mogli dobiti dozvolu za let Jobyem, a najveću prepreku stvara Savezna uprava za letenje SAD-a, pa postoji mogućnost da se prvo uputi ka nekoj bogatoj egzotičnoj destinaciji tipa Dubaija i počne razvoziti bogate šeike kao što će to uskoro Ehang 184.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->