Nalazite se
  • Pop Tech
  • Leteći taksi će se testirati u Sloveniji
Članak
Objavljeno: 29.10.2019. 10:32

EHang 216 

Leteći taksi će se testirati u Sloveniji

U Sloveniji je predstavljen kineski putnički dron u čijem razvoju sudjeluju Austrijanci i Slovenci.

Leteći taksi će se testirati u Sloveniji

U ljubljanskom BTC centru predstavljen je kineski autonomni leteći taksi EHang 216 koji će u Austriji proizvoditi kinesko-austrijska tvrtka specijalizirana za avioindustriju FACC, a u razvoju će sudjelovati i slovenska tvrtka AV Living Lab. U planu je da se godišnje proizvede oko tisuću letjelica, koje će u početku biti namijenjene organizacijama s posebnim dozvolama za uporabu poput spasilačkih službi. Radi se o najnovijoj inačici EHang putničkog drona koji se već testira u Dubaiju

Slovenci su ovaj posao dobili preko agencije Suraaa iz austrijske Koruške koja će za kinesku tvrtku provoditi testove u stvarnim uvjetima na tri lokacije, a u tome će im pomagati slovenski tehnološki startup AV Living Lab koji je za testiranje sustava autonomnog leta ponudio AMZS Centar sigurne vožnje u Vranskom.

EHangov leteći taksi ili putnički dron posjeduje 16 rotora, svaki sa svojim elektromotorom i baterijama. Doseg mu iznosi između 50 i 70 km, odnosno oko pola sata leta pri najvećoj brzini od 130 km/h. Dron će moći prevoziti 216 kg tereta, odnosno 2 osobe i njihovu prtljagu. 

Jedna od prednosti mu je što je izuzetno tih, pa kažu da sa 65 decibela buke nije glasniji od kućnog usisivača prašine. Koštat će oko 300 tisuća eura, a proizvodnja u Austriji počinje krajem ove godine.

Kao što smo naveli, EHang 216 će u početku koristiti samo državne službe s posebnom dozvolom, što znači da ga još neko vrijeme privatno nećete moći kupiti, jer se očekuje da će tek 2023. godine dobiti dozvolu za civilno letenje u SAD-u, a 2030. u Europi.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->