Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prva potpuno robotizirana farma na svijetu
Članak
Objavljeno: 07.10.2018. 11:15

Iron Ox 

VIDEO: Prva potpuno robotizirana farma na svijetu

Hidroponska farma u Silicijskoj dolini uzgaja salate pomoću robota i strojnog učenja.

VIDEO: Prva potpuno robotizirana farma na svijetu

Kako će izgledati budućnost poljoprivrede najbolje nam pokazuje farma tvrtke Iron Ox u Silicijskoj dolini koja predstavlja potpuno automatizirani hidroponski sustav za uzgoj lisnatih salata i začinskog bilja u zatvorenom prostoru.

Farme u zatvorenom prostoru smještene u urbana područja koja skraćuju put svježeg povrća od uzgajivača do krajnjeg kupca nisu novost, no ovo je prva potpuno automatizirana farma u kojoj su svi "poljoprivrednici" specijalizirani roboti koji samostalno obavljaju sve poslove, od sjetve, zalijevanja, presađivanja, pa sve do berbe, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga u njihov AI su uključeni i napredni algoritmi strojnog učenja koji robotima omogućuju prepoznavanje eventualnih bolesti i nametnika. Iron Ox kaže da su vrste salata koje uzgajaju prirodne bez GMO-a, a za zaštitu se ne koriste nikakvi pesticidi, pa su potpuno organskog uzgoja.

43028817_566198220475990_2573195295936479232_n

Tvrtka će prije kraja ove godine salate započeti prodavati restoranima u Silicijskoj dolini, a u planu je razvoj robotiziranih sustava koji će u budućnosti moći uzgajati i drugo povrće.

Vezani sadržaji
Ključne riječi farma roboti AI Iron Ox salate
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam