Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robotima konobarima upravljaju teški invalidi
Članak
Objavljeno: 29.09.2018. 11:31

Tokio 

VIDEO: Robotima konobarima upravljaju teški invalidi     

Tokijski kafić koristi robote konobare kojima upravljaju osobe s teškom invalidnosti.

VIDEO: Robotima konobarima upravljaju teški invalidi

Iako dio javnosti u robotima vidi veliku prijetnju za budućnost brojnih radnih mjesta, većina stručnjaka smatra da će oni uzeti manje poslova ljudima, nego što će im stvoriti novih zanimanja.

Najbolji primjer toga dolazi iz jednog restorana u Tokiju, gdje su kao konobari zaposleni roboti, a njima upravljaju operateri invalidi s teškom nepokretnosti. Upravljanje robotima omogućeno je čak i kvadriplegičarima, koji s njima mogu upravljati  pomicanjem očiju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Drugim riječima, roboti su u ovom slučaju omogućili zaposlenje ljudima koji dosad nisu mogli nigdje raditi, čime ih se aktivno uključuje u produktivno društvo bez potrebe da budu isključivo na njegov teret.

Roboti pod nazivom OriHime-D zaposleni su u Dawn ver. Beta cafeu, visoki su 1,2 m i teže oko 20 kg. Na sebi imaju kameru i zvučnik te streamaju video operateru uživo na računalo ili tablet, a on svim njihovim funkcijama upravlja isključivo sustavom praćenja pokreta očiju. 

Proizvođač robota Ory Laboratory svoje robote nudi i kao kućne glasovne asistente, robote za telekonferencije te za brigu o starim i nepokretnim osobama.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Tokio roboti konobari kafić OriHime-D
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->