Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kaciga omogućuje gledanje kroz avion
Članak
Objavljeno: 04.04.2015. 11:36

F-35 Lightning II 

VIDEO: Kaciga omogućuje gledanje kroz avion

Piloti F-35 Lightninga II posjeduju tajno oružje u obliku šljema koji im omogućuje slobodan pogled u 360 stupnjeva izvan zrakoplova.

VIDEO: Kaciga omogućuje gledanje kroz avion

Jedan od tehnološki najnaprednijih, najskupljih i možda najubojitiji vojni zrakoplov na svijetu zasigurno je F-35 Lightning II, za čiji su razvoj potrošene silne milijarde dolara, a među naprednim sustavima koji su na raspolaganju pilotima, nalazi se i šljem koji košta 400.000 dolara (2.808.221 kn).

Taj šljem je zapravo svojevrsni VR ili AR headset koji na vizir projicira sliku koju snima 6 infracrvenih kamera spojenih na vanjsku stranu zrakoplova, a posebni softver sve povezuje u jednu sliku, pa pilot može gledati svugdje oko zrakoplova u 360 stupnjeva, ili doslovce "kroz" svoj avion.

Dakako, osim slike s kamera, pilotu se prikazuju i sve druge željene informacije, koje mogu uključivati instrumente i podatke iz drugih sustava vezanih uz upravljanje, naoružanje, borbeno djelovanje, navigaciju i upozoravanje od eventualnih prijetnji.    

Pored toga, ovaj šljem je toliko napredan da omogućuje pilotima dijeljenje svojih podataka s drugim pilotima u svojoj blizini.

Posljednje procjene Pentagona su da izrada i održavanje jednog F35 zrakoplova tijekom njegovog čitavog radnog vijeka iznosi čak bilijun dolara, no to ne ometa američku vojsku u planovima da ih proizvede čak 2.433 komada, jer ovaj avion može pobjeći radarima, letjeti znatno brže od zvuka, manevrirati bolje od bilo čega drugog u zraku, te pogađati s velike visine "komarca u oko". 

Izvor: Lockheed MartinVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->