Nalazite se
  • Pop Tech
  • Flimmer je ratni drone koji leti, pliva i roni
Članak
Objavljeno: 02.04.2015. 16:53

NRL 

Flimmer je ratni drone koji leti, pliva i roni

Američki vojni znanstvenici razvijaju bespilotnu letjelicu/plovilicu koja će tražiti podmornice.

Flimmer je ratni drone koji leti, pliva i roni

Znanstvenici američke ratne mornarice iz NRL-a (Naval Research Laboratory), u posljednjem izdanju svojeg časopisa Spectre, predstavili su Flimmer dronea, čije ime dolazi kao izvedenica iz riječi "flying" i "swimmer" (letjeti i plivač), što odmah asocira na bespilotnu letjelicu koja je u stanju operirati u zraku i u vodi.

Ovaj drone posjeduje krila na čijim krajevima se skrivaju peraje, koje u zraku služe za stabilizaciju tijekom leta, dok se pod vodom koriste za upravljanje robotom.

Flimmer 3

Zahvaljujući specifičnom dizajnu, Flimmer ne samo što može letjeti i plivati, već se ta tranzicija može obaviti vrlo brzo.

Prema potrebi, nakon leta se može nježno spustiti na površinu mora, ili se iz zraka strmoglaviti ispod površine mora, te roniti neko vrijeme poput patke ili gnjurca, što bi mu trebalo olakšati pronalaženje neprijateljskih podmornica sonarom.

Zadnja inačica Flimmer dronea naziva se Flying WANDA (Wrasse-inspired Agile Near-shore Deformable-fin Automaton), te je inspirirana vrstom ribe, morskim grgečom, a u stanju je letjeti brzinom od 91 km/h, te ploviti brzinom od 18 km/h.

Flimmer 4

Kao što smo rekli, drone je u osnovi namijenjen lovu na podmornice, te predstavlja neku vrstu radiohidroakustičkog plovka, kakvi se obično izbacuju iz zrakoplova i s brodova s ciljem pretrage za podmornicama pomoću sonara, no zahvaljujući svojstvima letenja i plova, za razliku od postojećih može se jednostavno premještati prema želji i potrebama operatera koji će njime upravljati. Ameri ga od milja zovu patkobrod (duckbot) .

Izvor: NRL (Spectra Magazine)

Vezani sadržaji
Ključne riječi podmornice NRL sonar drone Flimmer
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->