Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: HP proizvodi 3D printere koji printaju metalom
Članak
Objavljeno: 11.09.2018. 10:04

HP Metal Jet 

VIDEO: HP proizvodi 3D printere koji printaju metalom

HP vjeruje da će njegovi novi 3D printeri biti posebno korisni u automobilskoj industriji i medicini.

VIDEO: HP proizvodi 3D printere koji printaju metalom

Kada pomislimo na 3D printere, obično ih doživljavamo kao strojeve koji izrađuju predmete od plastike, no na tržištu se mogu naći i oni koji rade i s drugim materijalima, uključujući i metal. HP je lansirao upravo jednu takvu seriju industrijskih 3D printera pod nazivom HP Metal Jet za koje vjeruje da će svoju primjenu između ostaloga pronaći u automobilskoj industriji i medicini, odnosno protetici.

Za izradu novih printera HP je ušao u partnerstvo s tvrtkama Parmatech, koja proizvodi komponente za medicinske uređaje i GKN, dobavljačem dijelova za svemirsku i zrakoplovnu industriju. Upravo će ti partneri biti prvi koji će tijekom ove godine dobiti Metal Jet printere, dok će šira prodaja započeti 2020. godine.

Industrije koje će koristiti printere sada će imati mogućnost izrade modela od istih materijala od kojih će se proizvoditi i originalni dijelovi, što će uvelike ubrzati proces dovođenja novih automobila, implantata i drugih proizvoda na tržište jer će ubrzati proces između prototipiranja i serijske proizvodnje. Osim prototipa HP-ovi printeri će moći izrađivati i gotove proizvode/dijelove, koji će prema HP-u biti najisplativiji ako ih izrađujete u serijama od 30-40 tisuća primjeraka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, HP uz pomoć svojih partnera nudi i servis za izradu 3D printanih metalnih predmeta, pa ćete mu poslati datoteku s 3D modelom i reći u kojoj količini vam treba i potom će vam izraditi i isporučiti robu, dakako nakon što ju platite.     

Metal Jet printeri koriste tehnologiju pod nazivom "binder-jet" printanje, što znači da rasprskavaju slojeve metalnog praha koje potom tretiraju sredstvom za povezivanje (ljepljenje), što se razlikuje od klasičnog procesa 3D printanja, koji funkcionira polaganjem sloja po sloj rastopljenog materijala. Nakon ovakvog načina izrade predmeti su krhki pa idu u peć, gdje će ih visoka temperatura očvrsnuti i pretvoriti u strukture kakve želite dobiti. Obzirom da će Metal Jet printere dobiti klijenti HP-ovih partnera među kojima je i Volkswagen, HP vjeruje da bismo već iduće godine u njegovim automobilima mogli pronaći dijelove izrađene 3D printerima koji rade s metalom.

Cijene printera i usluga još nisu poznate, ali se možete raspitati i predbilježiti putem ove poveznice.

U idućem broju časopisa VIDI br. 271 pronaći ćete našu veliku temu o 3D printanju, u kojoj ćete saznati obilje informacija i detalja od ljudi koji se već duže vrijeme profesionalno bave tom tehnologijom.Vezani sadržaji
Ključne riječi HP 3D printer metal Metal Jet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->