Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Airbus uvodi putničke avione na vodik
Članak
Objavljeno: 22.09.2020. 15:18

ZEROe 

VIDEO: Airbus uvodi putničke avione na vodik

Airbus otkrio svoj plan o prvom komercijalnom zrakoplovu s nula emisija.na pogon vodika i električne energije.

VIDEO: Airbus uvodi putničke avione na vodik

Kada se povežu pojmovi vodik i komercijalno zrakoplovstvo, mnogima će prvo na pamet pasti katastrofa Hindenburg cepelina koji je izgorio 1937. godine i doveo do smrti mnogih putnika koji su putovali iz Njemačke u Ameriku.

Na svu sreću današnja tehnologija korištenja vodika kao pogonskog goriva je poprilično napredovala od doba Hitlera, pa se taj plin danas koristi u raketnoj tehnologiji, automobilskoj industriji, a uskoro bi se ponovno trebao naći i u zračnom putničkom transportu.

Airbus je naime objavio svoje planove o razvoju ZEROe hibridnih zrakoplova na vodik koji bi u komercijalnu uporabu trebali stići do 2035. godine. 

Airbus je već započeo razvoj tri nova tipa putničkih zrakoplova kojima će zajednička stvar biti pogon na optočni mlazni motor (turbofan) koji će biti modificiran za sagorijevanje tekućeg vodika, a uz pomoć vodikovih gorivih ćelija će se stvarati električna energija, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Airbus kaže da će ti zrakoplovi biti sigurni, energetski učinkoviti i zdravi po okoliš, no zračne luke će morati potrošiti prilično velike iznose novca za infrastrukturu za punjenje.

Jedan od partnera koji je već najavio uvođenje komercijalne flote Airbusovih aviona na vodik je avioprijevoznik easyJet.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Zrakoplovi Airbus vodik ZEROe
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->