Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Trailer najiščekivanijeg SF filma desetljeća
Članak
Objavljeno: 10.09.2020. 10:20

Dune 

VIDEO: Trailer najiščekivanijeg SF filma desetljeća

Trailer ukazuje na stvaranje nove velike SF franšize filmova koja će ispraviti sve prošle pokušaje.

VIDEO: Trailer najiščekivanijeg SF filma desetljeća

Dune ili Dina je vjerojatno najpoznatiji i najbolji serijal SF romana svih vremena, zahvaljujući kojem je Frank Herbert postigao veliku slavu i osvojio najprestižnije nagrade u domeni znanstvene fantastike, Huga i Nebulu.

Priča o pješčanom planetu Arakisu prepuna mistike, filozofije, političkih spletki, sukobljenih frakcija, žestokih bitaka, originalnih tehnologija, ogromnih crva i najdragocjenije supstance u svemiru, s jedne strane spada u takozvani "tvrdi SF", dok s druge donosi mnoštvo metafora koje se pozivaju na aktualna zbivanja na našem planetu, posebice ona na Bliskom istoku koji je očito dobrim dijelom inspirirao Herberta.

Zbog takvih sadržaja i Herbertove fantastične vještine pričanja priča, Dina oduvijek predstavlja izvrsnu podlogu za ekranizaciju, no dosadašnji pokušaji nikada nisu uspjeli zadovoljiti fanove romana, pa tako ni film Dune iz 1984. godine u režiji Davida Lyncha, koji se smatra jednim od najboljih (i najskupljih) pokušaja.

Sada bi to sve trebao ispraviti Denis Villeneuve, koji je već režirao neke dobre SF filmove poput Arrivala i Blade Runnera 2049, jer je njegova namjera napraviti film (filmove) dostojne književnog uzora, obzirom da je i sam veliki fan Herberta.

Po našem mišljenju Villeneuve se nalazi na dobrom putu da to doista uspije realizirati, barem sudeći prema prvom, prilično spektakularnom službenom traileru filma koji možete pogledati u ovom videu.

Među glavnim ulogama pronaći ćete obilje većih i manjih poznatih zvijezda među kojima su Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, Dave Bautista i Javier Bardem.

Planirano je da Dune bude prvi od dva filma koji će se temeljiti na Herbertovom romanu, pa ćete ove godine imati priliku pogledati zbivanja iz prve polovice, a drugi dio za koji se još ne zna kada će biti snimljen, možemo očekivati kroz godinu ili čak dvije.

Warner Bros. je za Dune pripremio ogroman budžet, jer vjeruje da je na pragu stvaranja jedne velike SF franšize, s čime se možemo složiti, dakako ukoliko prvi film doista ispadne dobar.

Svoj doprinos kultu Dina će dati i HBO, koji priprema seriju pod nazivom Dune: The Sisterhood, čija radnja je "prequel" romanu Dune i fokusira se na mistično sestrinstvo Bene Gesserit, koje ima svoje planove vezane uz budućnost Arakisa ali i čitavog svemira.

Novi Dune film bi trebao stići u kina 18. prosinca 2020. godine.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->