Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI kapetan spreman za isplovljavanje
Članak
Objavljeno: 15.09.2020. 12:59

MAS 

VIDEO: AI kapetan spreman za isplovljavanje

Autonomni brod će potpuno samostalno ploviti morima i prikupljati podatke o okolišu.

VIDEO: AI kapetan spreman za isplovljavanje

Neprofitna organizacija za istraživanje mora ProMare i IBM sutra će u plovidbu pustiti autonomni brod Mayflower Autonomous Ship (MAS) na sunčevi pogon, koji će samostalno ploviti oceanima i prikupljati važne podatke o okolišu.

IBM naglašava da se ovdje ne radi o brodu s daljinskim upravljanjem kakvi nisu ništa novo, već o potpuno autonomnoj AI platformi, odnosno AI kapetanu, koji je u stanju nakon unosa destinacije, u stanju donositi vlastite odluke o kursu, izbjegavati kolizije pa čak i uspostavljati satelitske telefonske pozive s bazom ukoliko bude potrebno, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Brod je dizajniran kako bi omogućio sigurnu, fleksibilnu, učinkovitu i jeftinu platformu za skupljanje podataka o moru i kažu da će u potpunosti transformirati oceanografiju suradnjom sa znanstvenicima kako bi se došlo do važnih spoznaja poput globalnog zagrijavanja, zagađenja mikroplastikom i stanju populacija ugroženih morskih sisavaca.  

Mayflower je ime dobio po istoimenom brodu koji je dovezao prve engleske separatiste, znane još kao Pilgrimi, iz Southamptona u Engleskoj na područje današnjeg Plymoutha u Massachusettsu 1620. godine, gdje je uspostavljeno prvo englesko doseljeničko naselje.

Originalni Mayflower je do Plymutha putovao dva mjeseca, a robotiziranoj inačici će trebati oko dva tjedna.

Brojni senzori koji prikupljaju podatke važne za plovidbu uključuju LIDAR, radar i GPS, a brod svoju poziciju javlja putem AIS-a (automatski identifikacijski sustav), te koristi AIS i za praćenje pozicija drugih brodova.

AI kapetan koristi IBM-ov alat za donošenje odluka ODM (operational decision maker) koji se koristi i u financijskoj industriji za donošenje kompleksnih poslovnih odluka.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->