Nalazite se
  • Pop Tech
  • Sonarni dronovi otkrili japanski nosač zrakoplova
Članak
Objavljeno: 21.10.2019. 13:35

Vulcan 

Sonarni dronovi otkrili japanski nosač zrakoplova

Paul Allenovi podvodni roboti zabilježili prvi veliki uspjeh u istraživanju oceana.

Sonarni dronovi otkrili japanski nosač zrakoplova

Tvrtka Vulcan Inc. koju je osnovao suosnivač Microsofta Paul Allen pohvalila se prvim velikim uspjehom ostvarenim pomoću svoje podvodne robotike, autonomnih dronova opremljenih sonarom koji su dio opreme postavljene na istraživački brod RV Petrel.

Dronovi su uvelike pomogli u pronalasku japanskog nosača aviona Kaga, koji je sudjelovao u napadu na Pearl Harbour 1941. godine, da bi bio potopljen 1942. tijekom bitke za Midway. Ovo je prvi puta da je netko pod vodom pronašao neki japanski razarač iz 2. svjetskog rata i najopsežnija potraga koju je provela ekipa RV Petrela.

Oni su tijekom više tjedana pretraživali čitavo područje povijesne bitke iz 2. svjetskog rata površine od 500 kvadratnih nautičkih milja i uspjeli pronaći japanski nosač na 5334 metara dubine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Autonomni podvodni dronovi su pretraživali dubine mora do 20 sati dnevno i slali podatke o mogućim olupinama brodova i drugim neuobičajenim objektima.

Nakon toga u more je uranjano vozilo na daljinsko upravljanje koje je trebalo potvrditi pronalazak i snimiti objekt, pa je tako pronađen i japanski nosač aviona Kaga koji je teško oštećen u bitki kod Midwaya bombama i torpedima američke vojske, nakon čega su ga Japanci sami potopili s tri torpeda. Obzirom da su tijekom iste bitke potopljena još tri japanska nosača zrakoplova, za očekivati je da će se potraga nastaviti. 

Paul Allen kaže da će ova tehnologija u budućnosti dovesti do velikih otkrića u našem podmorju, kako u pronalascima olupina brodova, tako i u otkrićima rijetkih i nepoznatih životinjskih vrsta.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->