Nalazite se
  • Pop Tech
  • Autonomni brod bez posade prelazi Atlantik
Članak
Objavljeno: 18.10.2019. 10:28

MAS 

Autonomni brod bez posade prelazi Atlantik

Mayflower Autonomous Ship će ploviti u čast dolaska doseljenika u Ameriku 1620. godine.

Autonomni brod bez posade prelazi Atlantik

Mayflower je bio poznati brod koji je dovezao prve engleske separatiste, znane još kao Pilgrimi, iz Southamptona u Engleskoj na područje današnjeg Plymoutha u Massachusettsu 1620. godine, gdje je uspostavljeno prvo englesko doseljeničko naselje.

MayflowerV1_1_thinner

Inženjeri i znanstvenici sa Sveučilišta u Plymouthu i Sveučilišta u Birminghamu  uz pomoć IBM-a iduće godine namjeravaju ponoviti njegovo legendarno krstarenje preko Atlantskog oceana plovilom pod nazivom Mayflower Autonomous Ship ili MAS, koji je za razliku od originalnog Mayflowera potpuno autonoman i na njemu neće biti ni jednog člana posade. MAS je izradila britanska neprofitna tvrtka ProMare.

Brod robot će uoči početka puta dobiti samo uputu o konačnoj destinaciji, nakon čega će donositi vlastite odluke o kursu, izbjegavati kolizije pa čak i uspostavljati satelitske telefonske pozive s bazom ukoliko bude potrebno.   

U njega su ugradili obilje senzorske tehnologije, među kojima se nalaze LIDAR, radar, GPS i kamere, a njegovi algoritmi strojnog učenja napunjeni su podacima s više stotina brodova.   

Originalni Mayflower je do Plymutha putovao dva mjeseca, a robotiziranoj inačici će trebati oko dva tjedna

Pioneeringanew_1571169074088-HR

Brod se gradi u poljskom brodogradilištu Aluship Technology kao trimaran, što znači da se sastoji od jednog glavnog i dva pomoćna trupa, a vozit će na pogon energije Sunca i vjetra, no posjedovat će i rezervni dizelski generator električne energije za slučaj hitnosti.

MAS je u osnovi zamišljen kao brod za oceanografska istraživanja ali predstavlja i aktivnu platformu za testiranje umjetne inteligencije i algoritama strojnog učenja za izbjegavanje kolizija. Tim zadužen za ovaj projekt čitavo će vrijeme pratiti njegovo putovanje i moći će preuzeti upravljanje s kopna u slučaju hitnosti.

Zanimljivo je da će MAS koristiti IBM-ov sofisticirani alat za donošenje odluka ODM (operational decision maker) koji se koristi u financijskoj industriji za donošenje kompleksnih poslovnih odluka.

Putovanje bi trebalo započeti u rujnu 2020.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->