Nalazite se
  • Pop Tech
  • Diskete više neće koordinirati nuklearne napade
Članak
Objavljeno: 20.10.2019. 11:16

US Army 

Diskete više neće koordinirati nuklearne napade

Američka vojska tek sada zamjenjuje diskete SSD-ovima u sustavima za lansiranje nuklearnih projektila.

Diskete više neće koordinirati nuklearne napade

Prije nekoliko godina svijet je bio zgrožen informacijom da Američka vojska još uvijek koristi 8-inčnediskete za računalo iz sedamdesetih godina koje služi za primanje zapovijedi o lansiranju nuklearnih projektila od predsjednika SAD-e i koordiniranje nuklearnih napada.

Sada, nakon gotovo 5 godina od te informacije Američko strateško zapovjedništvo objavljuje kako će diskete uskoro zamijeniti "visoko sigurnim SSD rješenjem za pohranu".

Ta pohrana se koristi u sustavu pod nazivom SACCS (Strategic Automated Command and Control System). Njega koriste Američke nuklearne snage za slanje hitnih poruka iz zapovjednih stožera ka jedinicama na terenu i može se slobodno reći da ga je nemoguće hakirati jer datira iz doba prije interneta. "Ne možete hakirati nešto što nema IP adrese. To je jedinstveni sustav, star i vrlo dobar", izjavio je Lt. Col. (potpukovnik) Jason Rossi.

Ministarstvo obrane SAD-a još je 2016. godine izjavilo da do kraja 2017. planira zamijeniti staru seriju IBM Series/1 SACCS računala i nadograditi rješenja za pohranu, procesore, mobilne i desktop terminale, no to se tek sada počelo polako realizirati.

Treba li nas jako brinuti što ogroman nuklearni arsenal SAD-e ovisi o starim kantama od računala i disketama? Vjerojatno ne, jer te sustave možete hakirati samo ako u stilu Jamesa Bonda upadnete u tajnu podzemnu bazu zaobilaženjem stražara i silnih sigurnosnih provjera i fizički ubacite disketu kojom ćete promijeniti kodove za lansiranje. Možda bismo se više trebali plašiti skore budućnosti kada arsenal dođe pod ingerenciju napredne moderne tehnologije, pogotovo ako će ga kontrolirati nekakav AIVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->