Nalazite se
  • Pop Tech
  • Roboti poljoprivrednici i LED-ice umjesto pesticida
Članak
Objavljeno: 09.01.2012. 14:38

Japan 

Roboti poljoprivrednici i LED-ice umjesto pesticida

Japanska vlada planira graditi farme na kojima će svi zaposlenici biti roboti.

Roboti poljoprivrednici i LED-ice umjesto pesticida

Moramo priznati da nas sve pomalo podsjeća na razne strateške igre u kojima roboti prikupljaju i obrađuju sirovine, poput ovog Harvestera iz Command and Conquer serijala. 

Japanska vlada razvija projekt u sklopu kojeg će izgraditi farmu na kojoj će roboti saditi i brati pšenicu, kukuruz, voće, povrće i druge kulture, te potom izvršavati i druge "seoske poslove", poput pakiranja i distribucije.

Do kraja godine trebali bi izraditi prvi prototip takve farme, a u sljedećih 6 godina planiraju uložiti oko 310 milijuna dolara u taj projekt.

"Zaposlenici" na ovoj farmi koju nazivaju "Dream Project", sastojat će se od robota za oranje, kopanje, tanjuranje i sve slične "traktorske" poslove, robota za sadnju, špricanje i ubiranje, te robota za transport, obradu i pakiranje uroda.

Prva farma će se nalaziti na 600 ari okruga Miyagi, a na njoj će se uzgajati voće, povrće, riža, soja i pšenica, a u projektu će sudjelovati Panasonic, Sharp, Ajinomoto, Ito-Yokado Co., Hitachi, Fujitsu, Yammer i NEC, koji će ju opskrbiti robotiziranim poljoprivrednicima.

Među zanimljivosti spada i nastojanje da proizvode zdravu, ekološki prihvatljivu hranu, pa će tako maksimalno smanjiti upotrebu kemikalija, a pesticidi će biti zamijenjeni posebnom LED rasvjetom.

Ugljični dioksid koji će stvarati roboti će se reciklirati, čime će se uvelike smanjiti i potreba za umjetnim gnojivima.

Japan vjeruje kako će ovim projektom oživjeti svoj umirući sektor agrikulture, kojem su dodatno naštetile poplave, potresi, tsunami i nevolje s nuklearkom u Fukushimi prošle godine, što je iza sebe ostavilo brojna zagađenja poljoprivrednih zemljišta, te izazvalo strah kod stanovništva od ozračene hrane.

Inače, okrug Miyagi se nalazi 200 kilometara od Tokija, te je u njemu došlo do devastacije poljoprivrednog zemljišta zbog prodora slane vode u ožujku 2011.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->