Nalazite se
  • Zdravlje
  • Kirurški robot radi aviončiće
Članak
Objavljeno: 04.04.2011. 13:15

Roboti u medicini

Kirurški robot radi aviončiće

Robotski kirurški asistent zabavio se izradom papirnatih aviona, no nije zaboravio svoju primarnu ulogu.

Kirurški robot radi aviončiće

Najpoznatiji i najsofisticiraniji svjetski kirurški robot, koji već nekoliko godina uspješno obavlja operacije u  pokazuje kako može obavljati i druge, manje ozbiljne zadaće.  Vođen rukom  Dr. Jamesa Portera iz Swedish Medical centra u Seattleu, Da Vinci je demonstrirao izradu minijaturnog papirnatog aviončića. Ovo nije prvi puta da je četveroruki robot vrijednosti oko milijun dolara iskorišten za izradu origamija, pa pretpostavljamo kako ovakve filmove prikazuju pacijentima u svrhu opuštanja prije operacije.  

Što se tiče prave Da Vincijeve namjene, njegova uloga u operacijama bubrega, prostate i ginekološkim operativnim zahvatima, omogućuje liječnicima minimalno invazivne tehnike operiranja, što za posljedicu po pacijente donosi manje bolne postoperativne bolove, manji gubitak krvi, kraći boravak u bolnici, te brži oporavak. Pored 4 izuzetno pokretljive, precizne i lako upravljive ruke, Da Vinci posjeduje i visokorezolucijsku kameru, te softver koji slike može vizualizirati u 3D objekte, čime se kirurzima uvelike olakšava precizno operiranje na mjestima gdje je to potrebno, bez oštećivanje okolnog tkiva, pa se stoga najčešće koristi pri operacijama otklanjanja tumora.

U ovom drugom videu Dr. Porter demonstrira Da Vincijeve zadaće u kirurškoj dvorani, kako ne biste pomislili da mu je pravljenje papirnatih aviona glavna zanimacija.Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->