Nalazite se
  • Pop Tech
  • Androidica u glavnoj ulozi kazališne predstave
Članak
Objavljeno: 29.04.2011. 19:46

Robotika 

Androidica u glavnoj ulozi kazališne predstave

Hoće li androidi potisnuti ljudske glumce s dasaka koje život znače? Nekim redateljima se te ideja dopada.

Androidica u glavnoj ulozi kazališne predstave

Robotica Geminoid F i živa glumica prema kojoj je izrađena. Koja je bolja za karakterne uloge?

Nova japanska predstava Sayonara u jednoj od glavnih uloga ima ženskog androida robota. Živi glumci baš i nisu oduševljeni simpatičnom roboticom imena Geminoid F, tvrde kako im je teško stvarati emocije likovima koje glume kada se nađu u dijalozima s robotom, mada znaju kako iza njihovih robotskih tijela i usana govori "živi" glumac.

Glumica B. Long je izjavila kako joj je jako teško bilo održati koncentraciju na sceni, jer ljudsko biće je jedan spoj govora, facijalnih izraza i milijun sitnih pokreta tijela koje po njoj niti jedan robot nikada neće moći reproducirati, pa se na pozornici često osjećala sama. Ovo je već treća japanska predstava s glumcima robotima u režiji Oriza Hirate koji se sprema uskoro napraviti mega spektakl predstavu u kojoj će sve uloge tumačiti androidi.

 u stanju smo stvoriti robota glumca koji će biti superioran u odnosu na žive 

Hiroshi Ishiguro

Tvorac Geminoid F. robotice, Hiroshi Ishiguro tvrdi kako će androidi vrlo skoro moći izvoditi sve što i živi glumci, pa čak i više od toga, odnosno kako je već sada u stanju stvoriti vrhunskog robota glumca koji će biti superioran u odnosu na žive.

hiroshi_ishiguro_ge_258984c

Hiroshi Ishiguro je jednog robota napravio i prema sebi. Na svu sreću još uvijek možemo otkriti koji je pravi.

Mada sumnjamo u to da ćemo se tako skoro moći identificirati s robotom kao sa živim glumcem, prvo nam je palo na pamet kako bi s robotima predstave mogle biti puno žešće i krvoločnije, pa jedino u tome možemo vidjeti neke naznake budućnosti kazališta sutrašnjice. Macbeth s robotima? Već vidimo potoke krvi u HNK.

VIDEO
Pogledajte kako glumica robotica izgleda na sceni. Moramo priznati kako ne djeluje potpuno neuvjerljivo, niti se primjećuje da glumi bez ikakvih osjećaja.
Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot Android Kazalište Geminoid F
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->