Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.08.2011. 20:56

Foxconn 

Foxconn zamjenjuje zaposlenike robotima

Poznata tajvanska tvornica iz koje dolaze matične ploče, grafičke kartice, iPhoneovi i iPadovi, u sljedećih tri godine će zaposliti milijun robota.

Foxconn zamjenjuje zaposlenike robotima

Vrlo vjerojatno kod kuće imate barem jedan proizvod koji dolazi iz Foxconna, jednog od najvećih proizvođača elektroničkih uređaja i komponenti na svijetu. Ova kompanija tajvanskog porijekla, s podružnicama u Kini, Indiji, Meksiku, Brazilu, Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, proizvodi uređaje i komponente za Apple, Amazon, Acer, Asus, ASRock, Intel, Cisco, HP, Dell, Nintendo, Nokiu, Microsoft, MSI, Sony Ericsson i Vizio.

Ako kojim slučajem ne posjedujete niti jednu komponentu, gadget ili mobilni uređaj iz Foxconna, možda ste za njega čuli kada je prije dvije godine "postao poznat" zbog samoubojstva kineskog radnika Sun Danyonga, koji je slučajno izgubio prototip iPhonea 4, a tada je u javnost isplivala i velika afera vezana uz diskriminaciju radnika zaposlanih u Foxconnovim kineskim tvornicama.

 Foxconn se očito kreće u smjeru da u potpunosti zamijeni radnike robotima, što će im povećati zaradu, smanjiti troškove, ali ih i riješiti štrajkova i socijalnih nemira 

Najnoviji njihov poslovni potez mogao bi prouzročiti još poneko samoubojstvo, jer su upravo najavili kako u sljedećih tri godine u svojim tvornicama namjeravaju zaposliti milijun robota, koji će djelomično zamijeniti dobar dio ljudskih radnika.

U Foxconnu već radi oko 10.000 robota, do kraja godine bi ih trebalo biti oko 300.000, a do 2014. ih najavljuju preko milijun.
U svakom slučaju, Foxconn se očito kreće u smjeru da u potpunosti zamijeni radnike robotima, što će im povećati zaradu, smanjiti troškove, ali ih i riješiti štrajkova i socijalnih nemira.

Krasni šljakeri ti roboti, rade 24 sata na dan, ne jedu, ne piju, ne ogovaraju šefove, ne traže godišnji i plaćanje prekovremenih sati. Pa tko bi ih mogao odbiti?Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->