Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2011. 12:44

Seul 

Roboti zatvorski čuvari

U Južnoj Koreji će na zatvorenike uskoro paziti roboti čuvari.

Roboti zatvorski čuvari

Južnokorejsko Sveučilište Kyonggi u sklopu projekta vrijednog 850.000 dolara koji je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa južnokorejske vlade, razvilo je robote koji će se koristiti kao ispomoć čuvarima u tamošnjim zatvorima.

Uloga ovih robota visokih 1,5 metar koji se kreću na 4 kotača, biti će patroliranje hodnicima tijekom noći, te prepoznavanje nenormalnog ponašanja zatvorenika u ćelijama, poput nasilja, samoubilačkih poriva ili pokušaja bijega.

"Za razliku od klasičnog nadzornog sustava kamerama, roboti su programirani kako bi mogli analizirati aktivnosti u ćelijama i prepoznati abnormalno ponašanje", izjavio je vođa projekta, profesor Lee Baik-chul sa Sveučilišta Kyonggi.

Nakon što uoče takve nenormalne aktivnosti roboti će uzbuniti čuvare, a imat će i mogućnost povezivanja zatvorenika s čuvarima radio vezom, pa bi mogli imati i određenu ulogu "doušnika", što se vjerojatno neće dopasti zatvorenicima.

Prvi roboti će u operativu krenuti već tijekom ožujka 2012. u zatvoru Pohang koji se nalazi jugoistočno od Seula, a osoblje zatvora smatra kako će biti od velike pomoći čuvarsko-nadzornom sustavu.

Što se tiče zatvorenika, njima se vjerojatno novi nadzorni robotski sustav neće pretjerano dopasti jer bi mogao zadirati u njihovo, ionako već minimalno, pravo na privatnost, no profesor Lee Baik-chul navodi kako oni nisu "Terminatori" i njihov cilj nije obuzdavanje zatvorenika.

"Oni su pomoćnici koji podjednako koriste čuvarima i zatvorenicima. Kada je neki pritvorenik u životnoj opasnosti ili ozbiljno bolestan, njihova reakcija će omogućiti brzo pružanje pomoći", dodaje profesor Baik-chul, te kaže kako su se potrudili da "svojim dizajnom ovi roboti ne djeluju kao prijetnja, već čim više humano i prijateljski".

U svakom slučaju postavlja se pitanje što će se desiti kada neki pritvorenik ošteti nekog robota, pa im počnu ugrađivati sustave za obranu, elektrošokere, suzavac, pištolje s gumenim mecima i slične dodatke koji neće djelovati previše "humano i prijateljski". Leži li početak stvaranja Terminatora u zatvorima?Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->