Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.08.2011. 00:56

Navigacija 

Golubovi poboljšavaju tehnologiju navigacije

Novo istraživanje brzog i preciznog leta ptica kroz guste šume moglo bi dovesti do napretka u robotici i tehnologiji autopilota.

Golubovi poboljšavaju tehnologiju navigacije

Znanstvenici Harvardskog sveučilišta trenirali su golubove da lete kroz umjetnu šumu s malom kamerom pričvršćenom na glavi, davajući im tako ptičju perspektivu.

„Pričvršćivanjem kamere za glavu ptice, kao i snimanje ptice s obje strane dok leti, možemo rekonstruirati točno što ptica vidi i kako se kreće“, rekao je dr.sc. Huai-Ti Lin,  voditelj istraživanja koji ima posebno razumijevanje dinamike leta, budući da je i sam pilot aviona na daljinsko upravljanje. Istraživanje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Društva za eksperimentalnu biologiju u Glasgowu početkom srpnja 2011.

Metode koje golubovi upotrebljavaju za navigaciju kroz zahtjevnu okolinu mogu se upotrijebiti za razvoj tehnologije autopilota. Budući da golubovi imaju panoramski vid i široko vidno polje vrlo su pogodni za ovaj zadatak jer im takav vid omogućava primjećivanje prepreka s obje strane. Vid mogu stabilizirati i brzo mijenjati poglede pomoću male i brze kretnje glave koja se naziva sakada glave.

 kada bismo mogli razviti tehnologiju koja se temelji na istim metodama koje koriste ptice, mogli bismo prepustiti kretanje robotu bez unošenja daljnjih podataka 

Huai-Ti Lin

Znanstvenici su također pokazali da ptice posjeduju i druge vještine koje bi mogle biti važne za strojeve koji koriste autopilot, primjerice sposobnost odabira najkraće rute. "To je vrlo učinkovit način za prolazak kroz šumu jer odabirom najkraćeg puta ptica potroši manje energije i brže dolazi do svojeg odredišta." rekao je Lin. "Zanimljivo je i da golubovi iz šume izlaze krećući se u istom smjeru kojim su i ušli, bez obzira na stranputice u šumi."

Pri upotrebi robota ili bespilotnih letjelica neprocjenjivo bi bilo samo moći osigurati koordinate odredišta bez detaljnih podataka o mogućim zaprekama koje bi se mogle naći na putu. "Kada bismo mogli razviti tehnologiju, koja se temelji na istim metodama koje ptice koriste, mogli bismo prepustiti kretanje robotu bez unošenja daljnjih podataka", zaključio je Huai-Ti Lin.

izvor: znano.stVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->