Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kako će dimnjak toplane stvarati struju u Zagrebu
Članak
Objavljeno: 20.02.2020. 10:41

HEP 

Kako će dimnjak toplane stvarati struju u Zagrebu

Matematičko modeliranje je ukazalo da se dimnjak na Savici može iskoristiti za pokretanje vjetroturbine.

Kako će dimnjak toplane stvarati struju u Zagrebu

Tvrtka HEP Proizvodnja uskoro raspisuje natječaj za projekt vrijednosti oko pola milijuna kuna, koji se odnosi na dobivanje električne energije iz dimnjaka zagrebačke toplane na Savici, visine od 200 m.

Kako bismo saznali na koji se način otpadna toplina dimnjaka može iskoristiti za proizvodnju, zamolili smo HEP Proizvodnju da nam malo pojasni proces konverzije koji će se koristiti i dolje možete pročitati njihovo objašnjenje za portal VIDI.hr.

HP Proizvodnja kaže da je svrha ovog projekta pokazati mogućnosti alternativnog korištenja postojećih dimnjaka koji su svojedobno građeni s takvim dimenzijama (visinom) kakve su bile potrebne zbog korištenja energenata poput ugljena ili mazuta.  Jedna od tih mogućnosti je i proces konverzije toplinske energije u električnu korištenjem efekta uzgona zraka u dimnjaku elektrane.

Postojeći dimnjak visine 200 metara na lokaciji Termoelektrane-toplane Zagreb u funkciji je samo za vrijeme ogrjevne sezone, od sredine listopada do početka svibnja. Razmatra se mogućnost njegova korištenja za proizvodnju električne energije u obliku toplinsko uzgonskog postrojenja. Za pokretanje takvog postrojenja kao izvor topline koristila bi se otpadna toplina dimnih plinova iz vrelovodnih kotlova i povremeno iz bloka 120 MW.

"Matematičko modeliranje dimnjaka kao toplinsko uzgonskog postrojenja pokazalo je da zbog visoke temperature dimnih plinova u odnosu na temperaturu okolnog zraka, u dimnjaku i spojnim kanalima između kotlova i dimnjaka vlada podtlak kao posljedica uzgonskog efekta. Ta se razlika tlaka može iskoristiti za pokretanje vjetroturbine, kao dodanog alternativnog izvora električne energije. Vjetroturbina bi se nalazila u ogranku kanala koji bi bio dograđen na glavni dimovodni kanal neposredno prije spoja na dimnjak", navodi HEP Proizvodnja. 

Kada će dimnjak zagrebačke toplane početi proizvoditi struju ovisi o tome čiji će projekt pobijediti na natječaju, pa moramo pričekati da vidimo projekt i saznamo kada bi prema njemu trebali započeti radovi i u kojem će roku biti planiran njihov završetak.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->