Nalazite se
  • Pop Tech
  • Intel i VW pokreću taksi službu autonomnih vozila
Članak
Objavljeno: 30.10.2018. 09:29

MAAS 

Intel i VW pokreću taksi službu autonomnih vozila

U Izraelu će vam autonomni robotizirani taksiji servisa MAAS dolaziti na poziv poput Uberovih vozača.

Intel i VW pokreću taksi službu autonomnih vozila

Izraelska tvrtka Mobileye koja se nalazi u vlasništvu Intela ušla je u partnerstvo s Volkswagenom kako bi u Izraelu pokrenuli servis MAAS (Mobility-as-a-Service), koji će koristiti električne Volkswagene pogonjene Mobileyevim sustavom autonomne vožnje razine 4. Njihov treći partner Champion Motors biti će zadužen za upravljanje flotom i logistikom, a izraelska vlada im je obećala da će osigurati svu potrebnu pravnu regulativu i infrastrukturu kako bi potpuno autonomni automobili mogli razvoziti putnike koji će ih naručivati putem aplikacije, slično kao što danas funkcionira Uber.

Intel je prošle godine kupio Mobileye za 15,3 milijardi dolara, a ta je tvrtka poznata po tome što je razvila tehnologiju autopilota za Tesline električne automobile.

Iako će usluga MAAS u početku biti ograničena na područje Izraela, Intel i Volkswagen ne skrivaju ambicije da ju prošire širom svijeta, odnosno gdje god im to dozvole države u kojima će lobirati. Testiranje usluge će započeti 2019. godine, a u komercijalnu uporabu bi trebala ući 2022.

Ako vam nije poznato, autonomija razine 4 se odnosi na potpuno autonomno vozilo koje traži od putnika ili vozača unos željene rute ili destinacije, ali ne zahtijeva od njih nikakve ostale sposobnosti za upravljanje vozilom niti u jednom trenutku vožnje. Drugim riječima, ovo je prvi konkretni projekt taksija robota. Što će na to reći izraelski taksisti saznat ćemo ubrzo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->