Nalazite se
  • Pop Tech
  • Rolls Royce i Intel grade autonomne brodove
Članak
Objavljeno: 16.10.2018. 13:28

Roboti brodovi 

Rolls Royce i Intel grade autonomne brodove

Intel i Rolls Royce vjeruju da će prvi autonomni brod morem zaploviti 2025. godine.

Rolls Royce i Intel grade autonomne brodove

Tvrtka Rolls Royce Marine koja se nalazi u vlasništvu poznatog proizvođača automobila, specijalizirana za dizajn brodova, integraciju kompleksnih brodskih sustava te izradu pogona za plovila i njihovu opremu, ušla je u partnerstvo s Intelom koje bi trebalo dovesti do potpuno autonomnih brodova

Tijekom ove godine započeli su testiranje sustava Intelligent Awarenesssystem za brodove s posadom koji se sastoji od velikog broja kamera, LiDAR-a (Light Detection and Ranging) i radara koji su spojeni na centralni računalni AI program. Koristeći algoritme računalnog vida program uočava prepreke poput drugih brodova i šalje informacije posadi. Kako se radi o velikom broju informacija na dnevnoj bazi (otprilike 1 TB generira se svakog dana), Rolls Royce će koristiti Intelove 3D NAND SSD-ove te Xeon procesore.

Intelligent Awareness sustav automatski može klasificirati brodove u blizini, a omogućava i bolju vidljivost u lošim vremenskim uvjetima kombinirajući podatke iz više izvora, a posebnu korist od njega brodovi bi trebali imati kod pristajanja.

Ukoliko se sustav tijekom testiranja pokaže uspješnim Rolls Royce Marine će ga započeti prodavati brodarskim tvrtkama, nakon čega će s Intelom nastaviti rad na potpuno autonomnim brodovima.  

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam