Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi američki hyperloop vozit će u Missouriju
Članak
Objavljeno: 20.10.2018. 17:06

Virgin Hyperloop One 

VIDEO: Prvi američki hyperloop vozit će u Missouriju

Dovršena je nezavisna studija koja ukazuje na učinkovitost i isplativost radikalnog vlaka u Missouriju.

VIDEO: Prvi američki hyperloop vozit će u Missouriju

Missouri bi mogla postati prva država u SAD-u koja će dobiti punu dionicu državne hyperloop "pruge" i spajati Kansas City, Columbiu i St. Louis. Nezavisna studija koju je provela tvrtka Black & Veatch koja se bavi rješenjima globalne infrastrukture, ukazuje na isplativost novog načina transporta kojeg je prvi zamislio Elon Musk, a danas ga pokušava realizirati nekoliko tvrtki u svijetu.

Prema toj studiji nadzemni hyperloop tunel pod vakuumom u kojem se vlakovi kreću brzinama od 1000 km/h, bilo bi najisplativije graditi upravo tamo, neposredno uz postojeću autocestu I-70, jer je dionica plitka i ravna, a svo zemljište je u vlasništvu države.

Prema procjenama Black & Veatcha i tvrtke Virgin Hyperloop One koja bi gradila dionicu, gradnja bi koštala 30 milijuna dolara po milji pruge, što bi u konačnici stvorilo troškove između 7 i 10 milijardi dolara, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Studija ukazuje i na to da bi došlo do povećanja prometa s 10.000 na 51.0000 putnika dnevno, jer će vozne karte biti jeftinije od cijene benzina za vožnju automobilom, a uštede od manje vremena prevedenog u vožnji iznositi će 410 milijuna dolara godišnje. Dodatna ušteda od 91 milijuna dolara godišnje doći će od smanjenja nesreća na autocesti, a gradnja hyperloopa će koštati 40% manje nego što su to predviđale studije za gradnju konvencionalnih brzih željeznica.

Najveću korist od hyperloopa će imati putnici koji će čitavu dionicu od Kansas Citya do St. Louisa prelaziti za 28 minuta, u usporedbi s 3,5 sata koliko danas traje vožnja autocestom, dok će se iz jedne ili druge destinacije putovati do Columbije 15 minuta umjesto današnjih 2 sata.

Virgin Hyperloop One spreman je odmah krenuti u gradnju ukoliko se država Missuori složi s ovim projektom i vjeruje da bi se prvi vlakovi mogli uputiti dionicom tijekom 20-ih godina ovog stoljeća.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->