Nalazite se
  • Pop Tech
  • Xprize: Sustav za izvlačenje vode iz zraka
Članak
Objavljeno: 22.10.2018. 12:09

WEDEW 

Xprize: Sustav za izvlačenje vode iz zraka

Tehnologija imitira oblake hlađenjem toplog zraka i skupljanjem kondenzata vode.

Xprize: Sustav za izvlačenje vode iz zraka

Pobjednik Xprize natjecanja u kategoriji Water Abundance, za najbolji sustav dobivanja vode u područjima u kojima vlada nestašica, proglašen je WEDEW koji je napravio tim Skysource/Skywater i time osvojio 1,6 milijuna dolara.

Suatav WEDEW (Wood to Energy Deployed Water), konvertira zrak u pitku vodu korištenjem prirodnih energetskih resursa. Tehnologija imitira oblake hlađenjem toplog zraka i prikupljanjem kondenzata u tank. Energiju za pokretanje sustava osigurava rasplinjač biomase koji isparava drvo i drugi organski materijal.

Osim što će ovaj sustav biti koristan u krajevima u kojima vladaju nestašice vode, koristiti će u očuvanju okoliša jer rasplinjač koristi mrtvu biomasu koja je lako zapaljiva i može rasplamsati požare i otpuštati CO2 u atmosferu. Sustav stvara topao i vlažan okoliš te stvara jedan oblik ugljena koji može poticati biljni život i pohranjivati ugljik. Ukoliko u okolišu nema dovoljno biomase na raspolaganju, kao alternativni izvor energije mogu se koristiti sunčeva energija i baterije.

Xprize nagrada će pomoći u daljem razvoju i proizvodnji sustava na biomasu u suradnji s neprofitnim grupama, a prvenstveno će se koristiti na mjestima gdje nema vode, ili je ista skupa, dok bi isto mogao biti koristan i na lokacijama pogođenim prirodnim katastrofama na kojima dolazi do prekida u opskrbi pitke vode.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->