Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.12.2015. 15:22

Formula E 

Švicarska nakon 50 godina ukinula zabranu utrka

U Švicarskoj će se uskoro smjeti održavati utrke Formula, ali samo električnih.

Švicarska nakon 50 godina ukinula zabranu utrka

Možda vam nije poznato da je Švicarska 1955. godine zabranila sve utrke motornih vozila na svojem teritoriju. Zabrana je uvedene zbog tragedije na utrci 24 sata Le Mansa te iste godine, kada se francuski vozač Pierre Levegh zabio u masu gledatelja, pri čemu je poginulo više od 80 osoba, a 120 ih je bilo ranjeno.

Zahvaljujući prvoj sezoni Formula E natjecanja, koja je pokazala da trkaći svijet može dati primjer svima da za adrenalinsku zabavu koju pružaju utrke, nisu važni oktani, Švicarska je nakon 50 godina odlučila malo promijeniti zakon. Zahvaljujući tim promjenama, zemlja točnih satova i tajnih bankovnih računa uskoro bi mogla imati svoju Formula E utrku, koja će se vjerojatno održati u Luganu, gradu u blizine talijanske granice, no za sada nije sigurno hoće li ju organizatori uspjeti uključiti u predstojeću sezonu natjecanja, ili vjerojatnije onu iza nje (2016/2017).

Mada u Švicarskoj nije bilo utrka, ta zemlja je prilično aktivna u Formuli. Tamo je registriran tim Trulli GP, a u utrkama se natjecalo četvero Švicaraca, odnosno Sebastien Buemi, Alex Fontana, Fabio Leimer i Simona de Silvestro. 

Dakako, električne Formule ne garantiraju da u njima vozači (i gledatelji) neće pogibati, posebice stoga što će im već iduće sezone biti dopuštene veće brzine, a ekipe će moći koristiti i vlastite motore.  

Izvor: AutosportVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->