Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Policija pretresla kuću navodnog izumitelja bitcoina
Članak
Objavljeno: 09.12.2015. 13:51

Australija 

Policija pretresla kuću navodnog izumitelja bitcoina

Australska policija upala u kuću Stevena Wrighta, kojeg su neki mediji prozvali kreatorom poznate kriptovalute.

Policija pretresla kuću navodnog izumitelja bitcoina

Vjerojatno je mnogima poznato da nitko zapravo ne zna tko je izumio bitcoin, najpoznatiju kriptovalutu današnjice, koja se već duže vrijeme koristi kao legitimno sredstvo plaćanja širom svijeta.

Prema nekim informacijama koje nisu nikada službeno potvrđene, bitcoin je izumio čovjek japanskog imena Satoshi Nakamoto, no nije se znalo radi li se o stvarnoj osobi ili pseudonimu.

Wired i Gizmodo su jučer podigli veliku prašinu, objavivši da se iza imena Satoshi Nakamoto, zapravo krije Australac Steven Wright, koji je to sam priznao na konferenciji za bitcoin investitore u Las Vegasu.

Mediji tvrde da su prije njegovog priznanja proveli istragu koja se temeljila na procurjelim dokumentima, e-mailovima i drugim podacima, te su prilično sigurni da je osoba koja je kreirala bitcoin upravio 44-godišnji Wright.

Prema pisanju Reutersa, samo dan nakon objave ove vijesti, australska federalna policija je pretresla Wrightovu kuću, no navodno su to učinili zbog istrage vezane uz plaćanje poreza, a ne zbog bitcoina, mada je teško povjerovati da to nema međusobnu vezu.

Inače, pojavila se informacija da Wright posjeduje oko milijun bitcoina, koji danas vrijede oko 400 milijuna dolara.

Ukoliko je sve ovo doista istina, nadamo se da ćemo uskoro saznati više detalja o Wrightu, čovjeku koji je pokrenuo pravu revoluciju u svijetu digitalnog plaćanja i naljutio mnoge bankare širom svijeta, dok se i sami nisu prilagodili novoj valuti.  

Izvori: Reuters, WiredVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->