Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Hoćete li piti neozračenu votku iz Černobila
Članak
Objavljeno: 12.08.2019. 13:05

Atomik 

VIDEO: Hoćete li piti neozračenu votku iz Černobila

Proizvođač vjeruje da će prodaja Atomik votke pomoći oporavku zajednice u postradaloj ukrajinskoj regiji.

VIDEO: Hoćete li piti neozračenu votku iz Černobila

Profesor Jim Smith sa Sveučilišta u Portsmouthu napravio je bocu votke korištenjem žitarica i vode iz napuštenih područja oko Černobila za koju tvrdi da je potpuno sigurna i bezopasna za piće, barem što se tiče radijacije, no jetru ćete trebati čuvati kao u slučaju konzumiranja bilo kojih alkoholnih pića.

Smith kaže da u blizini Černobila postoje neozračena područja na kojima je moguća sadnja žitarica za potrebe industrije alkoholnih pića, kao i neozračena voda iz podzemnih rezervoara koji su udaljeni oko 10 km od nuklearke koja je 1986. godine izazvala veliku katastrofu, smrt velikog broja ljudi i egzodus više od 300.000 stanovnika te regije u bivšem Sovjetskom savezu, današnjoj Ukrajini

Nakon procesa destilacije votka britanskih znanstvenika sadrži samo prirodno zračenje Ugljika-14 u količinama koje se moge naći u svim žestokim alkoholnim pićima širom svijeta.  

Mada je za sada proizvedena samo jedna boca pića za koju Smith kaže da predstavlja najvažniju bocu votke na svijetu, njegova ideja je osnovati neprofitnu tvrtku pod nazivom Chernobyl Spirit Company koja će prodavati votku pod imenom Atomik širom svijeta, a 75 posto prihoda od prodaje će ići za potrebe postradale regije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tijekom procesa destilacija votke znanstvenici su u žitaricama iz Černobila otkrili razine Stroncija-90 koje su malo iznad propisanog limita u Ukrajini od 20 Bq/kg, no obzirom da destilacija reducira sve nečistoće, jedina radioaktivnost koju su detektirali nakon čitavog procesa u finalnom alkoholnom piću je u obliku prirodnog Ugljika-14 i to u količini kakvu ćete naći u francuskom konjaku i domaćoj lozi.

"Želimo stvoriti zdravi proizvod visoke vrijednosti kako bismo pomogli ekonomskom razvoju područja izvan zone koja je još uvijek preopasna za boravak i stanovanje", izjavio je profesor Smith.

Njegovu inicijativu podupire ukrajinska državna agencija koja upravlja černobilskom zonom koja se nada da će Atomik votka postići veliki uspjeh širom svijeta i postati brand koji će pomoći u povratku života u područja u kojima nema opasnosti od zračenja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->