Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.08.2019. 18:19

ChinaCoin 

Kineski digitalni novac je gotovo dovršen

Ovaj novac ne treba zvati kriptovalutom jer ga je stvorila Kineska narodna banka.

Kineski digitalni novac je gotovo dovršen

Kineska narodna banka objavila je da se njezin virtualni novac "može nazvati dovršenim", što znači da bi se uskoro mogao naći u optjecaju. Treba reći da njihov, nazovimo ga tako, ChinaCoin, neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz potporu komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcionira kao bitcoin i slične digitalne valute, mada kažu da se djelomično oslanja na sustav blockchaina.

Drugim riječima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će ju stvarati "rudari" i osiguravati algoritmi koji će joj jamčiti neovisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitirati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju Yuan, samo što ga neće tiskati.   

Obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još uvijek nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineska narodne banke traži o nezadovoljstvu dijela kineske ekonomije zbog "poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute", odnosno spekulanti koji njima trguju. Naravno, drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sustav digitalnog novca koji može kontrolirati te i na taj način smanji ovisnost o stranim tehnologijama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->