Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.08.2019. 11:25

Google 

Sami ćemo birati internetsku tražilicu za Android

Pod pritiskom Europske komisije Google će u Europi provoditi natječaje za alternativne tražilice.

Sami ćemo birati internetsku tražilicu za Android

Nakon što je Europska komisija prošle godine žestoko kaznila Google s 5 milijardi dolara zbog toga što je iskoristio svoju tržišnu dominaciju, prisiljavajući proizvođače Android telefona da na svoje uređaje predinstaliraju Googleove aplikacije među kojima je i njegova internetska tražilica, Google je sada odlučio promijeniti tu praksu.

Svi korisnici novih Android telefona u Europskom gospodarskom prostoru EEA (koji obuhvaća nešto više država nego EU), uskoro će prilikom aktivacije uređaja dobiti "ekran izbora", na kojem će im osim Googlea biti ponuđeno još nekoliko interentskih tražilica među kojima će moći odabrati jednu za koju žele da im bude "defaultna". 

Kako bi došao do popisa od dodatna 3 "search providera" koji će biti u ponudi za Chrome ili drugi preglednik, Google će u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. u svakoj državi članici EEA regije provoditi natječaje na kojima će proizvođači davati svoje ponude. Nakon toga Google će odabrati najpovoljnije ponuđače, odnosno one tvrtke koje će Googleu ponuditi najviše novca da ih uključi u ovaj program za ulazak na "listu odabira".  

Moramo priznati da nam ovo baš i ne djeluje previše OK, jer postoji velika mogućnost da oni koji ponude najviše love neće biti i oni koji imaju i najbolje tražilice. Nekako bi bilo poštenije da se umjesto aukcija provedu ankete među samim korisnicima Android telefona. Baš smo naivni, zar ne?

Više detalja potražite na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->