Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.07.2019. 10:46

Johannesburg 

Ransomware prekinuo opskrbu električnom energijom

Veliki južnoafrički distributer pogođen je virusom koji je uzrokovao probleme u opskrbi strujom.

Ransomware prekinuo opskrbu električnom energijom

City Power, jedan od najvećih distributera električne energije u Južnoafričkoj Republici pogođen je ransomware napadom koji je izazvao rušenje njegovih IT sustava, enkriptirao baze podataka, aplikacije i mreže, uslijed čega su brojni korisnici u Johannesburgu prijavili da su ostali bez struje.

Glasnogovornik City Powera na službenom Twitter profilu je izjavio da su problemi s opskrbom električnom energijom zahvatili više od četvrt milijuna ljudi, a radilo se o korisnicima koji struju plaćaju pre-paidom, jer je ransomware direktno srušio upravo te sustave. Drugim riječima, korisnici nisu mogli pristupiti legitimnim stranicama za pre-paid plaćanje City Powera, pa im je on automatski prekinuo opskrbu strujom.

Nepoznati napadači koji su srušili sustav ransomware virusom tražili su od City Powera plaćanje otkupnine da sve vrati u početno stanje, no grad Johannesburg koji je vlasnik tvrtke nije to želio učiniti, već je čišćenje sustava povjerio svojim stručnjacima za informatičku sigurnost. Glasnogovornik City Powera tvrdi da je većina IT sustava vraćena u prvobitno stanje, no još uvijek postoje stanoviti problemi pa je moguće da se neki korisnici logiraju na lažne stranice na kojima se vrši pre-paid plaćanje, ali im poručuju da nikakvi njihovi podaci nisu kompromitirani i da ne trebaju paničariti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->