Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Usvojena EU Direktiva o autorskim pravima na internetu
Članak
Objavljeno: 27.03.2019. 09:58

EU parlament 

Usvojena EU Direktiva o autorskim pravima na internetu

Mada se oko ovoga podizala velika prašina, definitivno se ne radi o porezu na linkove.

Usvojena EU Direktiva o autorskim pravima na internetu

Europski parlament je nakon 5 godina prijedloga, nacrta, rasprava, debata i svađa napokon usvojio famoznu "Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu", čija je osnovna namjena zaštita vlasnika autorskih prava na internetu. Mada se ovaj zakon često nazivao "porezom na linkove", koji će ograničiti slobodu izražavanja i dijeljenja sadržaja "običnim" medijima, korisnicima i kreatorima sadržaja, to neće biti tako, jer će najveći učinak imati na velike igrače poput Googlea, Facebooka i YouTubea, zbog kojih je zapravo i izmišljen, jer oni žive na dijeljenju velikih količina sadržaja i zarađuju na tuđem znoju.

Drugim riječima, Direktiva neće zabraniti prenošenje skraćenih članaka, pod uvjetom da se radi o doista kratkim "isječcima", a iz nje su izuzeti gifovi i memovi, koji će se i dalje moći slobodno objavljivati i dijeliti.

Direktivom se želi osigurati da ti veliki servisi počnu dijeliti prihode s umjetnicima, novinarima i nositeljima autorskih prava umjetnika, uključujući  glazbenike, izvođače, scenariste, kao i izdavače vijesti te im omogućiti da ispregovaraju bolje nagodbe kada se njihova djela koriste na internetskim platformama. Internetske platforme biti će izravno odgovorne za sadržaj koji se prenosi na njihovim stranicama, a izdavačima vijesti automatski će se dati pravo da pregovaraju u ime svojih novinara u pogledu vijesti koje objavljuju servisi za prikupljanje vijesti.

U tekstu se također navodi da će prijenos radova na online enciklopedije na nekomercijalan način, kao što je Wikipedia ili softverske platforme otvorenog koda, kao što je GitHub, automatski biti izuzete iz područja primjene ove direktive. Također navode da će se na start-up platforme primjenjivati blaže odredbe nego na velike, etablirane platforme. Ako države članice prihvate usvojeni tekst u Parlamentu, on će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu, a države članice imaju dvije godine da počnu provoditi direktivu. 

U priopćenju Europskog parlamenta navodi se da internetske kompanije trenutno imaju malo poticaja za potpisivanje poštenih ugovora o licenciranju s nositeljima prava, jer se ne smatraju odgovornima za sadržaj koji njihovi korisnici prenose. Oni su samo dužni ukloniti sadržaje koji krše autorska prava, kada ih nositelj prava to zatraži. Međutim, to je nezgodno za nositelje prava i ne jamči im pravedne prihode. Podizanjem odgovornosti internetskih kompanija povećat će se šanse nositelja prava (osobito glazbenika, izvođača i scenarista, kao i izdavača vijesti i novinara) da osiguraju pravedne ugovore o licenciranju, čime će dobiti pravedniju naknadu za korištenje njihovih djela koja se digitalno koriste.

Sad trebamo samo pričekati da vidimo kako će se sve te odredbe i uredbe primjenjivati u konkretnim slučajevima i hoće li novi zakon rezultirati time da Youtube, Google i Facebook svojim „robotima“ počnu drastično filtrirati sadržaje u kojima pronađu elemente zaštićenih autorskih prava kako ne bi morali dijeliti lovu s autorima, što bi se moglo odraziti na smanjenje sadržaja i dakako pad kvalitete. EU parlament tvrdi da to neće biti tako, ali morat ćemo malo pričekati odgovor velikih igrača.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->